Részeg sofőr gázolt halálra egy gyalogost Helvécián

baleset, Helvécia
A baleset helyszíne
Vágólapra másolva!
2020 októberében Helvécián egy részeg férfi halálra gázolt egy út mellett sétáló gyalogost, majd segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről. Kecskeméten emeltek vádat a sofőr ellen.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye azt írja, hogy Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a vádlott 2020. október 24-én délután Helvécia lakott területén, a Kecskeméti úton vezetett egy teherautót.

Jó látási viszonyok voltak és az aszfaltozott úttest száraz volt.

A vádlott azonban ittas állapotban volt, mintegy 48-50 km/h sebességgel hajtott és az elütött egy nőt, aki vele azonos irányba, az úttest jobb szélén gyalogolt.

A sértett még féktávolságon kívül észrevehető volt és a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A vádlott észlelte, hogy elütötte a gyalogost, aki meg is sérült.

Ennek ellenére elhajtott a teherautóval a helyszínről anélkül, hogy tőle elvárható segítséget nyújtott volna a sértettnek.

A baleset helyszíne Forrás: Police.hu

Több szabályt is megszegett a sofőr

  • A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint járművet az vezethet, akinek nincs a vérében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.
  • Ezen kívül a vádlott azt a közlekedési szabályt is megszegte, miszerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani.

Ha a baleset személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrséget haladéktalanul értesíteni kell, és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről.

A helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni.

A letartóztatásban lévő, büntetlen előéletű vádlottat a járási ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntettén kívül segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével is vádolja.

Az ügyész végrehajtandó börtön, valamint közügyektől és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek a bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.