Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Demeter Szilárd: A történelem már kukázta az irodalom 80 százalékát - videó

DEMETER Szilárd
Demeter Szilárd, író, filozófus, politikai elemző, publicista, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója.
Vágólapra másolva!
Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Politikai Hobbista című műsor vendége volt a  Pesti TV-n. Véleménye szerint lehetséges egy olyan igényszintet beállítani, ami a teljesítményről szól az irodalomban. Példaként a katalánokat hozta, akiknek nincs országuk és most tanulják újra a nyelvüket is. A főigazgató szerint tíz év alatt mégis az európai irodalom élvonalába tudták vinni a katalán irodalmat. Nekünk, magyaroknak van saját országunk, jelentős múltra visszatekintő nyelvünk és irodalmunk is, így ugyanezt meg tudjuk valósítani, de ehhez tabukat kell döntögetni, ő ezt kezdte el - mondta.
Vágólapra másolva!

-mondta Demeter Szilárd nagy vihart kavart nyilatkozatáról.

Demeter Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Közölte, miután a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójává nevezték ki a döntéshozókkal 5 éves időtartamban egyeztek meg annak érdekében, hogy megvizsgálják, mit lehet a kortárs magyar irodalomból kihozni. A műsorban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója közölte, hogy az eddig vállaltakat megcsinálta, biztosították az infrastruktúrát és a feltételeket a magyar kultúra és irodalom számára.

A magyar irodalomra és könyvkultúrára soha nem volt még annyi pénz, mint amióta miniszteri biztosként felel ezért a területért. Miután biztosítják a feltételeket és az ehhez szükséges forrásokat a magyar kultúra és irodalom művelésére, elvárhatóak az eredmények is.

Egy ízlésvitára nincs objektív mérce - mondta Demeter Szilárd. De van egy olyan típusú minőség és esztétikai szint, ami működik, ami időtálló.

Véleménye szerint lehetséges olyan igényszintet beállítani ami a teljesítményről szól.

Emlékeztetett, hogy a katalánok ország és nyelv nélküli nép. Nincs országuk és most tanulják újra a nyelvüket is. A főigazgató szerint tíz év alatt az európai irodalom élvonalába tudták tolni a katalán irodalmat. Demeter Szilárd szerint a magyaroknak is meg kell tudniuk csinálni ugyanezt, ami nem egy lehetetlen küldetés, hiszen van országunk, nyelvünk, irodalmunk. Az irodalomban rövidebb távon is lehetséges az eredmények elérése.

Ehhez egyrészt a saját történeteinket kell megírni, nem a nyugaton tomboló rabszolgatartó múlt miatti lelkiismeretfurdalásból fakadó történeteket. Demeter Szilárd szerint a magyarok elképesztő történetekkel rendelkeznek.

A főigazgató ilyen lehetséges területként jelölte meg a magyar sci-fi-t. Izgalmas területnek ígérkezik a Kárpát-medence és az együtt élő népek története is - mondta. A lényeg, hogy kell egy olvasóbarát, eladható teljesítmény.

Az elmúlt 2-3 évben - mint mondta - rengeteg új lehetőség nyílt meg, soha nem látott méretű források állnak rendelkezésre az irodalom és a kultúra fejlesztésére. Ennek érdekében szükséges lenne a teljesítmény felmutatására, hiszen érvelni kell majd a kulturális források fenntartásáért. Demeter Szilárd szerint az eddigi három évtizedes gyakorlat nem volt kielégítő és ő ezen szeretne változtatni a tabudöntögetéssel:

A teljes beszélgetés itt látható:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről