Tönkreteszi és fenyegeti a gazdákat a baloldali milliárdos Bige László, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal legfőbb finanszírozója

Márki-Zay Péter, Bige László, montázs, nevetős
Vágólapra másolva!
Bige László karrierjét simlisként kezdte, majd ruhákat hamisított mielőtt a műtrágyaiparban kötött ki, ahol a baloldali kormányok segítségével gyorsan mesés vagyonra tudott szert tenni. A Gyurcsány-kormány még akkor is több tízmilliárd forintos hitellel segítette a baloldali milliárdost, amikor az országot csak az IMF-hitel mentette meg az államcsődtől, korábban pedig Horn Gyula segítségével szerezte meg a Tiszamenti Vegyiműveket. Nem is csoda, hogy most mindent megtesz annak érdekében, hogy a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal jusson hatalomra, hiszen akkor nem csak tovább gyarapodhat vagyona, hanem az ellene zajló nyomozásokat is leállítják. Mint ismert, a Bige Lászlóhoz tartozó Nitrogénművek cégcsoport kartellezett, vagyis Bige úgy lett egyre gazdagabb, hogy közben a gazdák tönkrementek, most pedig fenyegető üzeneteket küldözget nekik.
Vágólapra másolva!

Simlisként és hamisítókét kezdte karrierjét

Bige László pályafutása Romániában kezdődött, ahol két barátjával együtt Jimi Hendrix-szitanyomattal kereskedtek, később pedig sportmárkák emblémáit szitázták pólókra, amelyeket óriási mennyiségben értékesítettek, vagyis divatmárkákat hamisítottak, ezzel kerestek pénzt. 1984-ben édesanyját követve végül mégis Magyarországra költözött, annak ellenére, hogy jól ment számára a hamisításos üzlet.

Következő nagy üzlete 1986-ban kezdődött, akkor autóval hozott be használt ruhákat Magyarországra, hatalmas haszonkulccsal: a kilónként egy guldenért (akkori árfolyamon 18-19 forint) vásárolt nercbundákat háromezer forintért adta el (ez akkoriban félhavi átlagkereset volt). Érdemes megjegyezni, hogy mindezt Bige nyíltan tehette, a kommunista állam engedte a nyilvánvalóan illegális tevékenységet, hiszen ő maga a rendszer barátja volt.

Bige László Forrás: MTI/Balázs Attila

A ruhaüzletben egy idő után túl nagy lett a konkurencia, ezért újabb simlis vállalkozásba fogott. Autógumikat cserélt bárányhúsra Romániában, végül műtrágyával és mosószer-alapanyagokkal kezdett el kereskedni. Majd a kommunista utódpárt választási győzelme után, a Horn-kormány alatt a romániai Caola kizárólagos forgalmazója lett, és 1996-ra már ő lett a Magyarország és Románia közötti vegyipari termékek kereskedelmével foglalkozó legnagyobb szereplő.

Út a mesés vagyonig

Bige már a 90-es években is vagyonos embernek számított, ez viszont számára nem volt elegendő, még egy szinttel feljebb akart lépni. Kapóra jött, hogy ekkor kezdődött a Tiszamenti Vegyiművek (TVM) privatizációja. Nagy nehézségek árán, a harmadszorra kiírt pályázaton – a hírek szerint az akkori miniszterelnöknél, Horn Gyulánál sikerült lobbiznia – végül az övé lett a cég.

A legnagyobb lépést azonban 2002-ben tette meg a leggazdagabbak közé kerülés felé, amikor is sikerült megszereznie a Péti Nitrogénműveket (PNM). Miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, az uniós támogatások miatt beindult a műtrágyaágazat. Bige korábban elérte, hogy a vámok védjék a konkurenciát jelentő importőröktől, ráadásul a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok intézkedései miatt a műtrágyagyártáshoz szükséges gázhoz is olcsón jutott.

Bige László, a baloldali milliárdos Forrás: MTI

A Bige Holdingnak ráadásul 2009-től gyártási monopóliuma volt, az országban nem maradt konkurens műtrágya-előállító. Mindennek köszönhetően elképesztően gazdag lett. Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot.

Az is tisztán látszik, hogy a vörösbárónak mindig akkor ment a legjobban az üzlet, amikor baloldali kormány volt.

A Gyurcsány-kormánytól több tízmilliárd forintnyi hitelt kapott még 2009-ben, pedig azokban a hónapokban az országot csak az IMF-hitel mentette meg az államcsődtől. Elmondható, hogy miközben a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a kormány a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig a baloldali milliárdosnak úgy adott kölcsönt a baloldali kormány, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt, a baloldali milliárdos cégének még kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe.

Bige úgy lesz egyre gazdagabb, hogy közben tönkreteszi a gazdákat

Korábban beszámoltunk róla, hogy Október végén 14 milliárdos büntetést kapott a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása, valamint a Hőgyészi Agrokémiai Kft. és a Cargill Magyarország Zrt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt – a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest – magasabb árakkal szembesülhettek.

Vagyis a baloldali milliárdos úgy gazdagodott meg, hogy közben megkárosította a magyar gazdákat és a fogyasztókat is.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nemrég egy videóban beszélt arról, hogy nem elég, hogy a földgáz drasztikus drágulása miatt az egekbe szöktek a műtrágyaárak, és a műtrágya-kartellezés felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és a polgároknak. Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket. Minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását - szögezte le.

Beszámoltunk róla, hogy a műtrágyák árának emelkedése jelentősen növeli a költségeket, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. A jelentős áremelkedés miatt sokan nem tudják majd elérni a kívánt termésszintet, ez további élelmiszer-drágulást vetít előre.

"A műtrágyaárak drasztikus emelkedése az egész agráriumot megrengette. Az áremelkedésnek számos összetevője van, leginkább a nitrogéntartalmú műtrágyák előállításához nélkülözhetetlen – a költségek legnagyobb részét adó – földgáz drágulása, amely az előző év ugyanezen időszakához képest több mint tízszeres áron cserél gazdát a tőzsdén. Mindemellett a hazai piacot a műtrágya-kartellezés is megingatta, ami több tízezer gazdának és fogyasztók millióinak okozott felbecsülhetetlen károkat" - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Bige támogatja a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalt

A baloldali milliárdos korábban már többször is kijelentette, hogy bármilyen segítséget kész megadni ahhoz, hogy a baloldal újra hatalomra jusson. Egy másik alkalommal pedig arról beszélt, hogy annyi pénzt ad Márki-Zaynak, amennyit kér.

Márki-Zay Péter és Bige László Forrás: JOHN THYS / AFP / MTI/Balázs Attila

Tavasszal éppen házi őrizetben volt, miközben megfinanszírozta a Gyurcsány Ferenc egyik volt államtitkára, Horn Gábor vezette Republikon Intézet egyik nagymintás közvélemény-kutatását.

A baloldali oligarcha valószínűleg azért támogatja a baloldalt, mert azt reméli, hogyha hatalomra kerülnek, akkor nyomást gyakorolnak majd az igazságszolgáltatásra az ellene folyó eljárások megszüntetése érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!