A baloldal a Városháza után a Tétényi úti piacot is eladná

Pride-felvonulás Budapesten, Pride, Budapest, Budapest Pride 2021, LMBTQ, LMBT, LGBT, 2021.07.24., Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, főpolgármester
Vágólapra másolva!
Az egyik legértékesebb eladásra kínált ingatlan Újbudán, a Tétényi úton található szolgáltató és kereskedelmi központ épülete, aminek a vételárát 2 milliárd forintban határozták meg. Az ingatlan 80 százalékban a Fővárosi Önkormányzat, 20 százalékban az Újbudai Önkormányzat tulajdona. Most ezt az ingatlant szeretné értékesíteni az önkormányzat, úgy, hogy se a piacon dolgozókkal, se az érintett vállalkozókkal nem egyeztetett - erről szól a Pesti TV Az ügy című műsorának legújabb tényfeltáró anyaga.
Vágólapra másolva!

Az épület értékesítését a legnagyobb titokban hirdették meg, sem a környék lakosaival, sem azzal a közel 70 vállalkozóval - akik az ingatlanon bérelnek üzlethelyiséget - nem egyeztettek. A kiírt pályázatot a Lokálpatrióták lap szerkesztője véletlenül szúrta ki az önkormányzat honlapján.

A kerületben bár egyre nagyobb a felháborodás, sem Karácsony Gergely, sem Újbuda vezetése nem vonta vissza a pályázatot.

Ráadásul több civil szervezet is kiállt a szolgáltató központ megőrzése mellett. Tiltakozásuknak hangot adva a mai napig több mint 6000 aláírást gyűjtöttek össze. A lakók attól félnek, hogy akár újabb lakótömböt, 9 emeletes toronyházat is felhúzhatnak a területre, így a kerület lassan élhetetlenné válik, és azokat az üzleteket, szolgáltató helyeket is elveszítik, ahol ma még elérhető áron tudják megvenni a szükséges élelmiszereket. S természetesen aggódnak a vállalkozók, kereskedők is, akik komoly összegeket öltek boltjukba, éttermükbe vagy épp konditermükbe, amit most a fejük felett adnának el.

A 2014 márciusában átadott 4-es metró állomásához kapcsolódó felszíni tereprendezés során, 2013-ban teljesen megújult a dombot körülvevő park, amely Újbuda egyik legkedveltebb játszóterének is otthont ad. A piac eladásával a játszótér, és maga a Bikás-park is veszélybe kerülne Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bár a főváros és Újbuda vezetése tagad, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a

helyi építési szabályozás akár 30 méter magas, azaz 9 emeletes toronyház felhúzását is lehetővé teszi a telken.

A helyi civil szervezetek csak az értékesítésre kiírt pályázat visszavonását, változtatási tilalom elrendelését, a jelenlegi beépítettség fenntartásának biztosítását tartják egyedül elfogadhatónak. A pályázat eleve leszűkíti a pályázók körét, mivel előírja, hogy a 200 ezerért megvásárolt pályázati anyag mellett a vevőnek 100 millió forint letétről is gondoskodnia kell a beruházás biztosítékaként. A megvalósítandó beruházás tekintetésben szálloda, irodaház prioritást is megfogalmaztak.

Karácsony Gergely a Városháza után megszabadulna a Tétényi úti piactól is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Ügyben megszólalt az egyik érintett vállalkozó is:

A piac beszántásával több száz dolgozó veszítené el a munkáját, megszűnhet a Budapesti Művelődési Központ, és a kerület legnagyobb könyvtára is.

Csernus László, az újbudai FIDESZ-KDNP frakcióvezetője szerint az önkormányzatnak nincs épületfelújítási kötelezettsége, csak be kell szednie a bérlőktől a bérleti díjat, így tulajdonképpen " egy aranytojást tojó tyúkot" akarnak lefejezni.