A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint felháborító az, ahogy Bige László fenyegeti a gazdákat

Bige László, a baloldali milliárdos
Bige László, a baloldali milliárdos
Vágólapra másolva!
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a GVH szerint kartellező Nitrogénművek vezetője fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta a Mandinernek Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Bige László, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal finanszírozója megfenyegette a magyar gazdákat. Forrás: MTI

Rámutatott: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek és vállalkozáscsoportja éveken át jogsértően, példa nélküli mértékben akadályozta az árversenyt, valamint a konkurenciát.

A Forbes idei rangsora szerint Magyarország 12. leggazdagabb embere, Bige László érdekeltségét 11 milliárdos bírsággal sújtotta a GVH, az üzletember vállalkozáscsoportja ugyanis éveken keresztül jogsértően törekedett a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Vagyis kartellezett. A vesztegetési és hűtlen kezelési vádakkal is szembenéző Bige tagad, ezzel párhuzamosan pedig egyre nyíltabban áll ki az ellenzéki pártok, illetve Márki-Zay Péter mellett. A baloldali miniszterelnök-jelöltet anyagilag is támogatja.

Győrffy szerint a műtrágyák árának emelkedése jelentősen növeli a költségeket, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Forrás: MTI/Sóki Tamás

Korábban egy gazdálkodónak hektáronként 50-85 ezer forintjába került a műtrágya, jelenleg 205-255 ezerbe.

A jelentős áremelkedés miatt sokan nem tudják majd elérni a kívánt termésszintet, ez további élelmiszer-drágulást vetít előre – magyarázta az agrárkamara vezetője.

– fogalmazott a fideszes képviselő, hozzátéve, felháborító az is, hogy a Nitrogénművek tulajdonosa fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába,

miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le.

– mondta.