A Soroshoz kötődő szervezet szakértő nélkül ellenőrizte a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát

dugó, torlódás, forgalom, közlekedés, lezárás, Budapest, Lánchíd, 2021.06.16.
Vágólapra másolva!
A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency International magyarországi szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. Úgy ellenőrizték a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt szakképzett emberük. A szervezet ezenfelül az ellenzéki önkormányzatoktól is milliókat kap -írja a Mandiner. 
Vágólapra másolva!

A Transparency International Magyarország Alapítvány (TI) 2020. szeptember 24-én kapcsolódott be független ellenörző munkával a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárásba.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Közben az alapítvány függetlensége is kétséges, hiszen csak a 2020-as évben vissza nem térítendő támogatásként összesen 6 millió 710 ezer 846 forintot kapott a Soros György-féle Open Society Foundationstől (OSF), 44 millió 632 ezer 492 forintot pedig az Európai Bizottságtól (EB).

A tavaly október 13-án megkötött megállapodásban, a Transparency azt vállalta, hogy a közbeszerzési eljárás során rendelkezésre bocsátott dokumentumokat átvizsgálja, részt vesz a bírálóbizottsági üléseken, illetve egyéb, a közbeszerzési eljárással kapcsolatos megbeszéléseken. Mindezért a budapesti közlekedésszervezési vállalat 1 millió 270 ezer forintot fizetett a szervezetnek.

A BKK jelezte, a közbeszerzési eljárás lebonyolításának átláthatósága és a minél nyíltabb verseny érdekében bízta meg a Transparencyt az eljárás monitorozásával.

- áll a BKK honlapján.

Karácsony Gergely a Transparency International 2019. decemberi rendezvényén Forrás: Facebook

Csakhogy, amint az az Adatradar.hu által, a Közbeszerzési Hatóságtól (KH) kért tájékoztatásból kiderül, a Transparency International Magyarország Alapítvány úgy vizsgálta a közbeszerzési eljárás előkészítésének jogszerűségét, átláthatóságát, és úgy készített jelentéseket, hogy

a KH augusztus 5-i nyilvántartása alapján nem rendelkezik bejegyzett felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadóval.

A Transparency jelentésében egyébként megállapította, a BKK a törvényi előírásoknak megfelelően választotta meg a közbeszerzési eljárás fajtáját, mind a felhívás, mind a dokumentumok megfeleltek a szervezet által támasztott követelményeknek, s minden törvényes volt.

A Transparency International Magyarország Alapítvány tavalyi Közhasznúsági jelentése is rámutat, a nemzetközi támogatásokban bőven részesülő szervezet a 2022-es országgyűlési választásokhoz közeledve egyre aktívabb szerepet vállal, például baloldali vezetésű önkormányzatoknak ad tanácsot és képzéseket is tart.

A momentumos VI. kerületi önkormányzatot, a DK-s irányítású VII. kerületi önkormányzatot, az MSZP-s vezetésű XIII. kerületi önkormányzatot, illetve a szentendrei polgármesteri hivatalt is segítik.

Terézváros számára közétkeztetés ellátására kiírt közbeszerzés monitorozási tevékenységért 3 millió 810 ezer; Erzsébetváros korrupció elleni alkalmasságának, illetve a közérdekű adatkezelési szabályzat felülvizsgálatáért 5 millió 715 ezer; Angyalföld önkormányzati dolgozóknak tartott képzésekért 635 ezer; a szentendrei polgármesteri hivatal új beszerzési és új közbeszerzési szabályzat tervezetének elkészítéséért, valamint egyes közszolgálati szerződések közbeszerzési és jogi megfelelőségének vizsgálatáért pedig 4 millió forint vissza nem térítendő támogatási összeget tüntetett fel az alapítvány.

Így a Trasparency 15 millió 430 ezer forint plusz bevételhez jut az önkormányzatok által.