Kulturális sétára invitálta a diplomáciai testületek vezetőinek házastársait Herczegh Anita

HERCZEGH Anita kulturális séta
Budapest, 2021. október 29. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) a Budapestre akkreditált diplomáciai testületek vezetőinek házastársaival a Budavári Palota Szent István-termében 2021. október 28-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Kulturális sétára hívta a diplomáciai testületek vezetőinek házastársait a budai bárba Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége; a csütörtök esti séta során az augusztusban átadott, felújított Szent István-termet és a hozzá tartozó kiállítást, a szeptemberben átadott Lovardát és a Főőrség épületét, valamint az ott látható tárlatot tekintették meg a meghívottak.
Vágólapra másolva!

2012 óta immár hagyomány, hogy minden ősszel Budapest valamelyik kulturális látványosságát mutatom meg a Magyarországra akkreditált nagykövetek házastársainak - hangsúlyozta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a csütörtöki séta után az MTI-nek.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) a Budapestre akkreditált diplomáciai testületek vezetőinek házastársaival a Budavári Palota Szent István-termében október 28-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hangsúlyozta, hogy korábbi években különféle kulturális programokkal is készültek: egyebek mellett a Cézanne-kiállítást tekinthették meg a nagykövetek feleségei, részt vettek parlamenti sétán, valamint a Magyar Állami Operaház Traviata-előadását, a Müpában pedig a Győri Balett Rómeó és Júlia című előadását tekinthették meg.

Közelebb kerülnek egymáshoz

Mint mondta, kultúránk különleges értékeit igyekeznek bemutatni ilyenkor, tavasszal pedig Magyarország különféle tájegységeibe szerveznek hosszabb kirándulást.

Ezen összejövetelek lehetőséget adnak a kötetlen beszélgetésre és a erősítik a diplomáciai kapcsolatokat.

– hangsúlyozta Herczegh Anita.

Az államalapító Szent István királyról elnevezett terem a magyar iparművészet kiemelkedő teljesítménye volt a 19-20. század fordulóján. Hauszmann Alajos a magyar iparosmesterek legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a termet, melynek berendezése 1900-ban a párizsi világkiállításon elnyerte a zsűri nagydíját. 1916 decemberében IV. Károly, az utolsó magyar király megkoronázására innen indult a Szent Korona a Mátyás-templomba. A Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei által kivitelezett Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze.

A Hauszmann Alajos által tervezett Főőrség épülete pedig a palotát védő főőrség és a királyi testőrség kiszolgálására épült 1903-ban.