Életfogytiglanra ítélte a bíróság a soroksári futónő gyilkosát

R. Szilveszter, soroksári gyilkos, soroksári futónő, tárgyalás, 2020.03.12.
Vágólapra másolva!
Az ügyészség azzal vádolja R. Szilvesztert, hogy ő volt az, aki 2013-ban meggyilkolta Gyurik Krisztinát, aki a szokásos futására indult Soroksáron. Először megerőszakolta, majd végzett vele, ezek után elvette az értékeit, majd elmenekült. A rendőrség csak 5 évvel később találta meg a gyilkost. A férfi eddig tagadta a gyilkosságot, azzal védekezik, hogy ő már holtan találta meg a nőt. A bíróság ma elítélte a férfit. 
Vágólapra másolva!

A mai tárgyalás egy kis késéssel, nagy médiaérdeklődés mellett kezdődött el a Fővárosi Törvényszéken. R. Szilveszter személyesen nem volt jelen a bíróságon, távmeghallgatással kapcsolták be a tárgyalóterembe.

Egy asztalnál ült fekete pulóverben, az arcát fekete maszk takarta, a hosszú fekete haját pedig copfba kötötte.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A bíró egyből az ítélethirdetéssel kezdte a tárgyalást.

A bíróság bűnösnek mondta ki R. Szilvesztert emberölésben, szexuális erőszakban és kifosztásban, emiatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, ahonnan legkorábban 35 év letöltése után szabadulhat feltételesen.

Az ítélethirdetést a helyszínen hallgatta végig R. Szilveszter anyja, aki végig zokogott.

A bíró ezek után ismertette, hogy mi is történt 2013 szeptemberében.

Arra külön kitért, hogy R. Szilveszter úgy erőszakolta meg Gyurik Krisztinát, hogy a nő menstruált.

Az erőszak előtt húzta ki belőle a tampont. Kifejtette, hogy az orvosszakértő véleménye szerint először az anya egy nagy ütést kapott a fejére, ami miatt nem tudott ellenállni a támadásnak.

Ez az oka annak, hogy nem találtak a testén védekezésre utaló nyomokat. A nő hüvelyén és végbelén találtak olyan sérüléseket, amiket nem okozhatott más, csak behatolás.

A bíró az ítélethirdetés közben. Fotó: Koncz Márton - Origo

A nyomozás közben több féle lehetőség is felmerült arra, hogy ki gyilkolhatta meg a családanyát.

A férjével nem éltek hűséges kapcsolatban, így fenn állt annak a lehetősége, hogy az egyik szerető végzett vele.

Azt sem lehetett kizárni, hogy többen öltek meg Gyurik Krisztinát.

Később kezdték el a család ismerőseit és a környéken élőket, mindenkit, aki csak kapcsolatba kerülhettek a nővel kikérdezni, és DNS-mintát venni tőlük. Amikor ez nem vezetett eredményre, akkor vették górcső alá azokast az embereket, akik már börtönben voltak. Így találták meg évekkel később R. Szilveszter, aki betörés miatt került a rácsok mögé.

A bíró megemlítette azt is, hogy a nyomozás közben sok hiba történt.

Többek között felületes lett dokumentálva a helyszín, valamint Gyurik Krisztina ellopott telefonja egy tévesen felvett IMEI szám miatt nem lett meg hamarabb. A telefon R. Szilveszternél volt.

Dr. Lichy József, R. Szilveszter védője Fotó: Koncz Márton - Origo

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért, R. Szilveszter és a védője pedig felmentésért, valamint enyhítésért fellebbezett. A bíróság a férfi letartóztatását fenntartotta a másodfokú eljárás végéig.

Megfojtotta, majd kirabolta

A többgyerekes családanya, Gyurik Krisztina 2013 szeptemberében azért indult el otthonról, hogy a szokásos útvonalán fusson. Azonban soha többé nem ért haza.

A családja gyanakodni kezdett, amiért nem érkezett meg időben, ezért hívták a rendőrséget, akik nem sokkal később megtalálták a megkötözött holttestét.

A rendőrök évekig hiába keresték a tettest, de 2018-ban fordulat történt az ügyben. Egy férfinak, aki betörés miatt évek óta börtönben volt, egyezett a DNS-mintája azzal, amit a gyilkosság helyszínén találtak. Ezenfelül az anya telefonja is nála volt.

R. Szilveszter Fotó: Koncz Márton - Origo

R. Szilveszter egy levélben azt írta a bíróságnak, hogy biciklizés közben vette észre a nőt, de akkor már halott volt.

Odament és átnézte a nő ruháját, hogy van-e nála valami érték. Véletlenül megvágta magát a bicskájával, így kerülhetett oda a DNS-e.

Ezek után elvette a telefonját, majd elmenekült.