Homokpadra futott vitorlást mentettek a balatoni vízirendőrök

Vágólapra másolva!
A rendőrség ügyeletére a szorult helyzetbe került vitorlás vezetője ma reggel tett bejelentést - adta hírül a Police.hu.
Vágólapra másolva!

A vízirendőrök a Fonyód - Bélatelep előtti vízterületen rekedt hajót kimentették, majd biztonságban a badacsonyi kikötőbe vontatták.

A sűrű köd miatt irányt vesztett kishajót a fonyódi hatóság segítette partra jutni Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A műszaki mentést a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata végezte, s munkájuknak köszönhetően a 25 láb hosszú vitorláshajó és annak legénysége a közelben hajózók, a rendezők motoroshajója, illetve a Szolgálat mentőhajója segítségével épségben partra jutott, miután felborult a Szüreti Regattán.

Elmondásuk szerint összesen 14-en dolgoztak a 12 órán át tartó kiemelésen, mely során búváraik 1-1 tonna emelőerővel bíró ballonokat rögzítettek a hajótesthez a tőkesúly elé és mögé a 10 fokos vízben, ahol az iszappal is meg kellett küzdeniük. A hat ballont a mentésirányító hajón elhelyezett palackokból, csöveken keresztül töltötték meg fokozatosan levegővel, végül ez a közelítőleg 8000 liter levegő dobta fel a hajót a víz felszínére.

Összesen 14-en dolgoztak a 12 órán át tartó kiemelésen Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A rendőrség az eset kapcsán újból felhívta figyelmet javaslataira, melyeket a biztonságos őszi vitorlázással, illetve a csónakból történő horgászattal kapcsolatban fogalmazott meg.