Varga Judit: A menekültügyi hatáskört vissza kell adni a tagállamoknak!

varga judit
Vágólapra másolva!
Magyarország üzenete világos: ha nem megy közösen, akkor ne próbáljuk közösen. A menekültügyi hatáskört vissza kell adni a tagállamoknak - írta Varga Judit igazságügyi miniszter legújabb Facebook posztjában az alpbachi Európa-csúcsról.
Vágólapra másolva!

Nem várunk elismerést, csupán beismerést. A 2015-ös migrációs válság bebizonyította, hogy a hatályos uniós rendelkezések képtelenek kezelni egy ilyen krízist. Ne higgyük, hogy 2015 egyedi eset lett volna. Az afganisztáni helyzet okán egy újabb válság küszöbén állunk. A jövőben pedig ezek az események sűrűbbek és súlyosabbak lesznek.

- írta a miniszter.

A Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, miközben hazánk a migrációs válságra próbált megfelelő eszközöket alkalmazni, egyúttal eleget tenni annak az uniós jogi kötelezettségnek, hogy az Unió külső határainak védelmét hatékonyan biztosítsa - tette hozzá.

2015-ben hatékony válaszokkal és megoldásokkal szolgáltunk egész Európának, ennek ellenére mégis csak bírálatokat kaptunk. Mára azonban egyre többen értenek egyet velünk abban, hogy a migráció problémáját helyben, a kiindulópontoknál kell megoldani és nem az Unió területén - állapította meg Varga Judit.

Magyarország üzenete világos: ha nem megy közösen, akkor ne próbáljuk közösen. A menekültügyi hatáskört vissza kell adni a tagállamoknak! Forrás: Varga Judit facebook

Azonban migrációs paktumról szóló tárgyalások évek óta megrekedtek, így az állam és kormányfők hiába nyilvánítják ki szándékukat a külső kezelés irányába, érdemi lépés azóta sem történt, új szabályozásban nem tudtak megállapodni.

Magyarország üzenete világos: ha nem megy közösen, akkor ne próbáljuk közösen. A menekültügyi hatáskört vissza kell adni a tagállamoknak!

- írta az igazságügyi miniszter.