Utolsó három napjához érkezett az Eucharisztikus Kongresszus, íme a program

Ferenc pápa, Vatikán
Pope Francis speaks to the faithfuls from the window during the Angelus prayer, on September 5, 2021 at St Peter's square in the Vatican. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Utolsó három napjához érkezett a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A Metropol összegyűjtötte az utolsó napok programjait és helyszíneit.
Vágólapra másolva!

A Hungexpóban, a Széll Kálmán téren, a Margit szigeten és az Örs vezér téren is folytatódnak a programok pénteken, szombaton és vasárnap.

A Hungexpo programjai, többek között Prága és Szöul érseke, valamint egy magyar származású Római egyetemen oktató atya mellett Áder János köztársasági elnök és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság elnöke tanúságtételével.

A pénteki nap legjelentősebb eseményének az „Ákos koncert és Forráspont Ifjúsági Est" ígérkezik.

A Papp László Sportarénában este 7-kor kezdődő rendezvényen az énekes egy igazi rockkoncerttel várja a fiatalokat és a régebben volt fiatalokat, majd a Forráspont Band játszik, Vizy Márton vezetésével és a 4 Akkord Show Kórus közreműködésével.

A Margitszigeten a szombati családi nap fénypontja a Szent István, Rex Hungarorum című zenés bábdarab bemutatása lesz, amely a gyermekeket elvarázsolva mesél első magyar királyunk életének fontos állomásairól. Ugyanezen a napon Erdő Péter bíboros főcelebrál, majd utána indul az eucharisztikus gyertyás körmenet az Andrássy úton át a Hősök terére, ahol várhatóan 21 órakor, főpásztori áldással ér véget a program.

A részletes programot keressék a Metropolban!

Vasárnap délelőtt Miklósa Erika, Tóth Gabi, Szikora Róbert lépnek fel a Hősök terén Ferenc pápa miséje előtt, aki 11.30-tól a Stacio Orbis ünnepi zárómisét celebrál.

A zenei szolgálatot a Magyar Állami Opera ének és zenekara, valamint a magyar katolikus egyházi énekkarok több mint kétezer fős egyesített kórusa végzik.

Orbán Viktorral és Áder Jánossal is találkozik a pápa

Ferenc pápa vasárnap reggel nyolc óra előtt érkezik meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A hivatalos köszöntők után a katolikus egyházfő találkozik Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel,

majd a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban.

Ezután 10 órától fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselőit és a zsidó közösségek képviselőit. A Szentatya mindkét rendezvényen beszédet mond. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje 11.30-kor kezdődik a Hősök terén, amelyet Ferenc pápa celebrál. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 14.30-tól búcsúceremónia lesz, majd a katolikus egyházfő indul tovább Pozsonyba.

A legfontosabb tudnivalók a pápai szentmiséről

  • Az eseményen csak a korábban regisztráltak vehetnek részt.
  • A Hősök terén szeptember 12-én reggel 6 órakor nyílnak meg a kapuk a belépéshez. A felvezető program 9 órakor kezdődik.
  • A Szentatya fél 11-kor a pápamobilon üdvözli a híveket. A szentmise fél 12-kor kezdődik.
  • A rendezvény miatt mindenki gondoskodjon enni- és innivalóról!
  • Ülőhelyek nem lesznek, ezért akinek szüksége lehet rá, hozzon saját, kisméretű összecsukható széket!
  • Valamennyi szektorhoz tartozik mellékhelyiség.
  • Kivetítők és hangszórók segítségével az oltártól távolabb elhelyezkedők számára is jól követhető lesz a liturgia.
  • A szentmisék szövegének magyar nyelvű fordítása az FM 96,4 frekvencián folyamatosan követhető, így az fülhallgatóval kisrádión és okostelefonon hallgatható lesz.

Se maszk, se védettségi igazolvány nem kell

Az ország hatékony járványügyi védekezése és a sikeres oltási program eredményeképp szabadon ünnepelhetnek a szentmisén egybegyűltek. Maszkot nem kötelező hordani, és védettségi igazolvány sem szükséges az esemény látogatásához. A szervezők biztonsági okokból a bejáratoknál kézfertőtlenítőket helyeznek el - írja a Metropol.

Forgalmi változások az Eucharisztikus Kongresszus miatt

A hétvégi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk az autósoknak. Ezekről részletesen ugyancsak a Metropol írt a programajánló végén.