Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A magyar közösségek megerősítése Magyarországot élteti tovább

POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
"Mindenütt, ahol megerősítjük a magyar közösségeket, egy csöppnyi Magyarországot éltetünk tovább" - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Gútán, ahol ünnepi beszédet mondott a magyar kormány támogatásával elkészült Gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont felújított épületének ünnepélyes átadásán pénteken.
Vágólapra másolva!

A nemzetpolitikai államtitkár ünnepi beszédében a magyar kormány nemzetegyesítő munkájáról és annak közösségerősítő hatásairól szólt. Elmondta:

a magyar kormány célja az, hogy mindenütt, ahol magyar emberek, magyar közösségek vannak, ezeket megerősítsék, hiszen ahol erre sor kerül, ott sikerül továbbéltetni Magyarországot is.

Potápi Árpád hangsúlyozta:

Rámutatott: a gútai intézmény felújításának is nagy jelentősége van, mivel az ott tanuló gyerekek - a hit, a magyarság és a kultúra tekintetében - olyan többletet kapnak, amely más iskolákban nincsen meg. Kiemelte: valószínűleg nincs olyan magyarok lakta település a Kárpát-medencében, amely valamilyen módon ne élvezné a magyar kormány támogatását, és remélhetőleg ezt a nemzetegyesítő munkát sikerül majd a jövőben is folytatni.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b2) beszédet mond a magyar kormány támogatásával felújított óvoda átadásán a kárpátaljai Csontoson 2020. január 30-án. Mellette Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnök (KMPSZ) elnöke (j2). Forrás: MTI/Nemes János

Tóth Árpád, az iskolaközpont igazgatója az intézmény ünnepélyes átadóján kijelentette: az épület falainak építésével egyidejűleg egy másik építkezés is zajlott, ez utóbbi a helyi magyar közösségen belül, amelyet ugyancsak megerősített az intézmény jobbá, korszerűbbé tétele. Hozzáfűzte:

a jövőben is minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy a jól felszerelt intézményt a keresztény hiten keresztül olyan tartalommal töltsék meg, amely nagyon jó alapot és tudást ad a diákoknak.

A most felújított iskolaközpont elődje, a nyolcosztályos Nagyboldogasszony Egyházi Gimnázium 1992-ben létesült, majd 2014-ben alapiskolával és óvodával iskolaközponttá bővült.

A több mint kétszáz gyermeknek tanulási lehetőséget biztosító intézmény épületének felújítását a magyar kormány 2016 végén 1,8 millió euróval támogatta, a teljes körű átépítést mostanra sikerült befejezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről