Gyurcsány Ferenc vezetésével a baloldal ismét erőszakhoz folyamodna

KARÁCSONY Gergely; Szigetvári Viktor; Fekete-Győr András; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett kampányrendezvény Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök-jelölt pártelnök politikus politikusnő SZEMÉLY társelnök választási fórum Budapest, 2018. április
Budapest, 2018. április 4. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelölt, Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha megnézzük a baloldal politikusainak és pártjainak a legfrissebb nyilatkozatait és programelképzeléseit, akkor azt látjuk, hogy ugyanazt a gazdaságpolitikát hoznák vissza, ami 2010 előtt a fizetések és a nyugdíjak elvételéhez, a növekvő munkanélküliséghez, a csökkenő gazdasághoz és a megszorításokhoz vezettek – többek között ezzel indokolta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője azt, hogy miért indította el a Fidesz a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót. Karácsony Gergely szerves része volt Gyurcsány Ferenc rendszerének, ahol mindennaposak voltak a megszorítások, és magyar családok százezrei mentek tönkre, éppen ezért Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azzal indokolta a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! elnevezésű petíció elindítását, hogy „Gyurcsány Ferenc a szereplők mögé bújva újra hatalomra akar kerülni."
Vágólapra másolva!

- többek között ezzel magyarázta Deák Dániel, miért kellett a Fidesznek elindítania a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót. Elég csak arra gondolni, hogy 2002 és 2010 között egyetlen egy olyan év sem volt, amikor ne nőtt volna a munkanélküliség, a 2008-as gazdasági válságot megelőzően is megállt már a gazdasági növekedés, hatalmasra nőtt az államadósság és a költségvetési hiány is rendre jóval felülmúlta a tervezettet – magyarázta a XXI. Század Intézet elemzője az Origónak.

Gyurcsány és Karácsony a megszorításokat hozná vissza Forrás: Origo

Megszorításokból áll Gyurcsányék programja

Deák szerint ráadásul, ha megnézzük a baloldal politikusainak és pártjainak a legfrissebb nyilatkozatait és programelképzeléseit, akkor azt látjuk, hogy ugyanazt a gazdaságpolitikát hoznák vissza, ami 2010 előtt a fizetések és a nyugdíjak elvételéhez, a növekvő munkanélküliséghez, a csökkenő gazdasághoz és a megszorításokhoz vezettek.

De Karácsony Gergely is követi a gyurcsányi-receptet, az általa meghirdetett gazdaságpolitikai programban is nagyszabású adóemeléseket helyezett kilátásba, egyebek mellett megemelné a személyi jövedelemadót, illetve a zöldpolitikára hivatkozva mindenkire különféle illetékeket és adókat vetne ki. Ugyancsak adóemeléseket szorgalmaz a többi baloldali párt is – tette hozzá.

Gyurcsány egyszer már csődbe vitte az országot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Teljes káoszt hozna a baloldal győzelme

A megszorítások és a visszaeső gazdaság mellett a politikai instabilitás visszahozásával is járna egy esetleges baloldali hatalomátvétel, amelyet Gyurcsány Ferenc vezetne. 2010 előtt is ugyanez volt a helyzet, az MSZP és SZDSZ közötti koalíciós feszültségek mindennaposak voltak, 2008-ra pedig annyira elmérgesedett a helyzet a két párt között, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya kisebbségi kormány lett, hiszen az SZDSZ kilépett a koalícióból.

– mondta Deák.

Erőszakhoz nyúlnának Gyurcsányék

"Ugyancsak fontos emlék a 2010 előtti időszakból az őszödi beszéd és a 2006-os rendőri brutalitás, ami megmutatta, mit is gondolnak valójában a demokráciáról ezek a politikusok. Ennek a felelevenítése azért is fontos, mert

Gyurcsányék ismét a rendőrterror eszközéhez nyúlnának Forrás: REUTERS/Bogdan Cristel

Deák úgy véli, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely előtérbe helyezése logikus döntés a Fidesz részéről, hiszen miközben Gyurcsány irányítja a baloldali összefogást, az előtérbe miniszterelnök-jelöltként Karácsony Gergely fogja majd tolni.

Azért döntött így a DK vezetője, mert tisztában van a saját és felesége magas társadalmi elutasítottságával, így kell neki egy olyan személy, aki mögött nincsen egy erős párt, így könnyen irányítható és, aki meg tudja szólítani az baloldal egészét.

Ezt a szerepet szánta Karácsonynak, aki már 2004 óta dolgozik valamilyen formában Gyurcsánynak és még az LMP-t is azért verte szét a Párbeszéd létrehozásával, hogy szövetségre léphessen a bukott miniszterelnökkel.

Deák szerint komoly gond azonban, hogy Karácsony népszerűsége az áldatlan budapesti állapotok és a tragikus kampánya miatt jelentősen bezuhant az utóbbi időszakban, ami miatt Gyurcsány radikálisabb kommunikációra kényszeríti a főpolgármestert.

Kérdés, hogy ezt a hazugságokon alapuló kampányt mennyire hiszik el a választók, a jelek szerint egyre kevésbé – zárta szavait.

Komoly következmények lehetnek

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz a "Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!" elnevezésű petíciójával arra szeretné emlékeztetni a magyar embereket, hogy ugyanazok akarnak hatalomra jutni, akik 2002 és 2010 között egyszer már tönkretették az országot – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Az ismert alkotmányjogász szerint,

Éppen ezért úgy látja, ha sokan támogatják a kezdeményezést, annak komoly belpolitikai és külpolitikai következményei lehetnek.