Emberekre is veszélyes idegméreggel mérgeztek meg madarakat Turánál

Soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés egy turai vadásztársaság működési területén, mérgezés, madár, Tura, 2021
Vágólapra másolva!
Augusztus elején Tura térségében több mérgezett húsdarabot és rengeteg, többnyire védett madár tetemét találták meg. Az eset az egyik legsúlyosabb szándékos mérgezés Magyarországon. Mostanra a szakértők megvizsgálták a megtalált csalétkeket, és kiderült, hogy olyan idegméreg van bennük, ami az emberre is veszélyes.
Vágólapra másolva!

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, önkéntesek és a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata augusztus 9-én

101 mérgezett húsdarabot és 50 mérgezés miatt elpusztult állat tetemét találták meg Tura térségében.

Egy mérgezett húsdarab Forrás: PannonEagle/Deák Gábor

Egy igazságügyi toxikológiai szakértő megvizsgálta ezeket a húsdarabokat, és megállapította, hogy az emberre is veszélyes anyagot tartalmaznak.

A szakértői vélemény szerint a húsdarabok olyan idegméregnek tekinthető összetevőt tartalmaznak, ami különösen a madarakra veszélyes, de az emberre nézve is mérgezőnek minősül.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki, elsősorban a Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti területeken húsdarabot talál, akkor

Közben a rendőrség továbbra is keresi a tettest, folyamatosan zajlik a tanúkutatás, az adatgyűjtés, az összegyűjtött információk elemzése, értékelése. A vadászok, természetvédelmi őrök és a rendőrök közösen járőröznek a területen.

Az egyik elpusztult barna réti héja Forrás: PannonEagle/Deák Gábor

Az ügyben természetkárosítás miatt indított nyomozást a rendőrség, és várják azok jelentkezését, akiknek érdemi információjuk van az esettel kapcsolatban.

Forrás: Police.hu

Ahogy azt korábban megírtuk, a mérgezésben összesen

50 állat pusztult el, köztük 44 védett barna réti héja, 1 egerészölyv, 2 erdei pityer, 1 fokozottan védett barna kánya és 2 róka.