Gulyás Gergely: Az Európai Unió gazdasági éllovasa Magyarország

Vágólapra másolva!
Nem magától értetődő, hogy a gazdaság növekszik, és az sem magától értetődő, hogy az Európai Unió 27 tagországa közül abba a négybe tartozunk, amely elérte a koronavírus-járvány előtti gazdasági teljesítményét - minderről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője beszélt a Tranzit Fesztiválon Hiller Istvánnal, az Országgyűlés szocialista alelnökével vitázva. 
Vágólapra másolva!

Hiller István, az MSZP politikusa a nyugdíjprémium elosztását vitatta. Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy

a nyugdíjprémium kifejezés az elmúlt években lett csak ismert, mivel a baloldali kormány időszaka alatt nem volt gazdasági növekedés.

A Miniszterelnökség vezetője emlékeztetett: ezt a törvényt az MSZP hozta meg, csak akkor nem tudtak prémiumot fizetni, mert a gazdaság nem nőtt.

A családtámogatások voltak a középpontban Gulyás Gergely és Hiller István vitáján Forrás: Origo

Mi legyen a családtámogatási rendszerrel?

Azt akarom, hogy minél többen dolgozzanak, és munkából megszerzett jövedelemből éljenek – mondta Hiller egy másik kérdésre. Gulyás Gergely minderre azt válaszolta, a baloldal időszakát alacsony foglalkoztatottság és magas munkanélküliség jellemezte.

– tette hozzá. Ez pedig egy komoly előrelépés – hívta fel a figyelmet Gulyás.

A felek között komoly vita alakult ki arról, hányan is dolgoznak külföldön. Gulyás Gergely szerint egyáltalán nem igaz az az állítás, hogy sokan hagyták el Magyarországot, mivel a térségben vannak nálunk sokkal rosszabbul teljesítő országok. Mostanra többen jönnek haza, mint ahányan elmennek – tette hozzá.

Hiller István is elismerte, hogy az otthonteremtési program jó, Gulyás Gergely ehhez hozzátette, hogy pozitív fordulat történt a születések számában, mivel 1,2-ről 1,5-re nőtt a termékenységi ráta.

Ma egy fiatal család 35 millió forintot kaphat, és ebből vidéken családi házat lehet venni, tehát a szegényeket is segíti a mostani rendszer

- tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője szerint nem tekinthető hitelesnek Hiller kijelentése azzal kapcsolatban, hogy megtartanák a csokot, mivel korábban tettek már ilyen kijelentéseket, mégis 2002 után eltörölték a családtámogatási rendszert.