Dömötör Csaba: Nem megszorításokkal kezeltük a válságot

Vágólapra másolva!
Nem kéne lepatkányozni a fideszeseket, és akkor lehet javulna a közhangulat - mondta Dömötör Csaba Ujhelyi Istvánnak a Tranziton zajló vitában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára és az MSZP európai parlamenti képviselője között csupán egy dologban volt egyetértés: az otthonteremtési programot meg kell őrizni. 
Vágólapra másolva!

Nagyon fájdalmas döntéssorral lehetett csak kezelni a 2008-as válságot, de ennek eredményeként az Orbán-kormány 2010-től gazdasági növekedési pályán volt – mondta Ujhelyi István. Bőven tudom kritikával illetni a 2008-2009-es időszakot, sőt akkor lemondtam az államtitkárságról a Gyurcsány-kormányban, majd a Bajnai kabinetbe tértem vissza – fogalmazott az MSZP európai parlamenti képviselője. Túlságosan a GDP növekedésre öszspontosított a kormány a mostani koronavírus-járványban, miközben az ország nagy része leszakadt – tette hozzá.

Forrás: Origo

Dömötör Csaba minderre azt mondta, hogy meredek állítás, hogy az Orbán-kormánynak előkészítette a terepet az MSZP-kormányzása.

Most semmilyen megszorításra nem volt szükség, miközben 2008-09-ben a megszorító döntéseket Ujhelyi István is megszavazta –

tette hozzá a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. A legszegényebb alsó tíz százalék munkajövedelme nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt 10 évben, tehát nem igaz az az állítás, hogy kettészakadt volna a társadalom – mondta Dömötör.

Dömötör: Egye többen jönnek haza külföldről

Ujhelyi azt válaszolta a felvetésekre, hogy az unióban az egyik legnagyobb a magyar infláció, és a 27 százalékos áfa is az egyik legmagasabb. Az MSZP politikusa arról is beszélt, hogy most sokkal drágább az euró, mint a Bajnai-kormány idején. A lényegi kérdés, hogy a reáljövedelmek hogyan alakultak: a mostani kormány alatt 70 százalékkal nőttek, míg a korábbi szocialista kormányok alatt 11 százalékkal nőttek – vágott vissza Dömötör. Csak a jobboldali kormányok idején nőttek a reáljövedelmek – tette hozzá.

A felek között nagyon heves szópárbaj alakult ki a külföldön dolgozók számáról. Ujhelyi szerint itthon 13 százalékos munkanélküliség lenne, ha nem dolgoznának külföldön. Dömötör minderre azt mondta, hogy 2015 óta többen jönnek haza mint ahányan kimennek.

mondta az államtitkár. Az MSZP politikusa megígérte, hogy nem szűkitik le a családtámogatási programokat, ha kormányra kerülnek. Dömötör erre azt közölte, hogy a baloldal tervei között továbbra is szerepel, hogy az otthonteremtési kedvezményeket nem teljesen a munkavégzéshez kötné. Medgyessy Péter is megígérte, hogy nem nyúl az otthonteremtési programokhoz, mégis eltörölték azokat – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Forrás: Origo

Gyakorlatilag személyeskedésbe fordult a felek közötti vita, amikor a média helyzete került szóba. Ujhelyi szerint nincsen médiapluralizmus. Dömötör szerint eközben az MSZP miniszterelnök-jelöltje fut a kamerák elől. Nem mi fenyegetjük az újságírókat – tette hozzá az államtitkár. Miért nem határolódtál el a Bangóné patkányozásától? – tette fel a kérdést Dömötör. Ujhelyi szerint az a kormányzati stílus, ami most van az példátlan a rendszerváltás óta.

Egyetlen kormány alatt lőttek az emberekre, az MSZP kabinet alatt –

vágott vissza Dömötör. Nem kéne lepatkányozni a fideszeseket, és akkor lehet javulna a közhangulat – tette hozzá.

így reagált Dömötör arra, hogy Ujhelyi szerint a Fidesz hazaárulózása miatt romlott le nagyon a közbeszéd. Az MSZP EP-képviselője megvédte azt a döntését, miszerint megszavazott egy határozatot, amiben a férfiak szülési joga szerepelt. Ujhelyi szeirnt ő több esetben szembement a szocialista frakcióval szemben az EP-ben. Dömötör közölte, hogy Ujhelyi megszavazta a kötelező kvótáról szóló határozatot. Mi mindig a nemzeti érdeket képviseljük és az uniós színtéren is, ráadásul számunkra nemzeti érdek az uniós tagság - tette hozzá. Minden Magyarországot károsan érintő uniós döntés ellen mindig fel fogunk szólalni - mondta Dömötör Csaba.