Az árhullám miatt a Duna mentén folytatódik a szúnyogirtás

Nagykanizsa, 2021. június 23. Kémiai szúnyogirtás hidegködös eljárással Nagykanizsán 2021. június 22-én. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
A dunai árhullám után maradt pocsolyákból akár egy hét alatt kikelhetnek a vérszívó rovarok.
Vágólapra másolva!

A dunai árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyeket hozott létre, ezért az elmúlt héten folyamatos volt a biológiai lárvagyérítés - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A legtöbb helyen a víz visszahúzódott, a nagy melegben gyorsan száradtak a területek, de még így is számos pocsolya biztosít életteret a szúnyogoknak. A szakemberek a következő napokban légi úton és terepjáróra szerelt berendezéssel irtják a szúnyogokat - közölték.

Mint írták, a magas hőmérséklet miatt a lárvák rendkívül gyorsan fejlődnek,

akár egy hét alatt kialakulnak a rovarok, ezért a Duna mentén tömegesen jelennek meg a szúnyogok.

A Duna mentén is irtják a szúnyogokat. (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Varga György

Az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével légi kémiai védekezések is lesznek. Az önkormányzatok értesítik majd a méhészeket és tájékoztatják a lakosságot.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a héten az ország tizenegy régiójában, 244 településen és a főváros hét kerületében lépnek fel a szúnyogok ellen.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt, Komáromot és környékét, a Dunakanyart, a főváros Duna menti kerületeit, a Csepel-sziget településeit, Dunaújvárost, valamint Szekszárd, Baja és Mohács térségét. A jelentős mennyiségű csapadék következtében több térségben tapasztalható lokális szúnyogártalom, a héten a Velencei-tó és a Balaton környéki településeken végeznek még gyérítést célzó kezeléseket a szakemberek.