Vasárnapig meghosszabbították a hőségriadót

időjárás, hőség, meleg, nyár, Budapest, hőség riadó, hűsölés, szökőkút
Vágólapra másolva!
Vasárnap éjfélig meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót. A tartós meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért érdemes sokat pihenni, és kerülni a megerőltető fizikai munkát. Hétfőn jöhet az enyhülés.
Vágólapra másolva!

Az országos tisztifőorvos augusztus 1-én, vasárnap 24:00 óráig meghosszabbítja a harmadfokú hőségriadót - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében. A két szervezet felhívja a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy

ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriadót Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vigyünk magunkkal folyadékot, húzódjunk be légkondicionált helyekre

– Elindulva otthonról vigyünk magunkkal folyadékot, figyeljünk testünk hűtésére.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban

- írják. A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával.

Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából légkondicionált helyet keresni és némi időt eltölteni ott. Ezeket a helyeket, nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

– Napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjanak a kocsiban öngyújtót, szpréflakont, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem – hívták fel a figyelmet.

Emellett a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Hétfőn jöhet enyhülés

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint vasárnap gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, és általában csak elszórtan, de az északnyugati, északi tájakon többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati határszélen heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel. Továbbra is marad a 30-35 fok körüli hőség, de sokfelé megerősödik az északnyugati szél.

Hétfőn

napos, gomolyfelhős, felfrissülő időre számíthatunk.

Esetleg elvétve lehet zápor, estig erős lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet azonban már mérséklődik: 25 és 31 fok közötti értékeket mérhetünk.

Kedden és szerdán is gomolyfelhők zavarják a napsütést, és mindkét nap szórványosan fordulnak elő záporok, zivatarok. A hőmérséklet 27-30 fok körül alakul.