Lapít vagy magyarázkodik a baloldal Cseh Katalin 4,5 milliárdos uniós támogatásáról

Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a párt eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi magyarázatokkal álltak elő a Momentum politikusai, aktivistái, miután kiderült: Cseh Katalin, a baloldali párt uniós képviselője közel 4,8 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz juthatott az elmúlt években. A párttársak nem tétováztak, és azonnal Cseh segítségére siettek - nem is akárhogyan. Ahogyan a baloldali propagandamédia is megpróbálta részint elhallgatni, részint megmagyarázni a maga módján - a megmagyarázhatatlant.
Vágólapra másolva!

Cseh Katalin délután két óra körül reagált a körülötte kirobbant 4,5 milliárd forintos botrányra. Ahogy az Origo beszámolt róla, a momentumos EP-képviselőhöz köthető cégek közel 4,8 milliárd forintnyi uniós pénzt nyertek el az elmúlt években a különféle pályázatokon. Ez nem kevés, pláne, hogy mindemellett 300 millió forintnyi állami támogatás is befolyt Csehékhez.

"Nincs itt semmi látnivaló"

A baloldali politikus rövid reakciójában nem válaszolt a felmerülő kérdésekre, helyette inkább vádaskodni kezdett. Úgy látszik, ez olaj volt a tűzre, hiszen alig két és fél óra leforgása alatt több mint ezer hozzászólás érkezett a bejegyzés alá, ezeknek a többsége meglehetősen kritikusan viszonyult Cseh posztjához.

Mások mellett megjelentek a virtuális terepen a Momentum politikusai, aktivistái, akik nem hétköznapi módon próbálták védelmezni párttársukat.

"Ez kb. az a szint, mintha azt írnák, hogy ingatlanmogul vagy, mert az albid olyan házban van, ahol sok másik lakás is van." - kommentálta a történéseket Urfi Máté, aki egyébként a Momentum zöld szakpolitikusa és a Klímakörök vezetője. Urfi jó kapcsolatban van a párt vezetőivel, ebben a videóban például együtt szerepelt Fekete-Győr András pártelnökkel.

Forrás: Origo

A Momentum környékén tevékenykedő Tabajdi Péter is fontosnak tartotta, hogy párttársa segítségére siessen. Rövid hozzászólásában azt írta, hogy "Katka, tényleg tedd meg a feljelentést. Mi meg továbbra is mögötted állunk, mert tudjuk, hogy nincs itt semmi látnivaló..." Az ifjú politikus ezzel arra kérte párttársát, hogy tényleg tegye meg a feljelentést, ne csak írásban keménykedjen. Mint ismert, Tabajdi Csaba ex-szocialista politikus fia már a kezdetektől fogva a Momentumban tevékenykedett.

Forrás: Origo

Megszólalt Hadházy Ákos is Cseh reakciója kapcsán. A korrupciót - a szavak szintjén - üldöző, most éppen Momentum-támogatta parlamenti képviselő említésre méltónak sem találta a botrányt, ugyanis szerinte nincsen semmilyen ügy. "Veled vagyunk, Katka!" - üzente a Momentum zuglói jelöltje, aki több alkalommal is korrupcióval vádolta meg előválasztási ellenfelét, a szocialista Tóth Csabát.

Forrás: Origo

Sajátos értelmezés

Jókora csúszással ugyan, de a baloldali propagandamédia legfontosabb termékei is beszámoltak a történtekről - igaz, meglehetősen sajátosan értelmezve az eseményeket.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ezek a médiumok eleve nem adtak hírt magáról az ügyről, később pedig vagy Cseh reakcióját idézték, vagy a momentumos politikus szemszögéből tájékoztatták olvasóikat.

Elsőként a volt indexesek Telex nevű blogja próbálta körbeírni az eseményeket. Cikkükben rögtön Cseh Katalin rövid közleményének idézésével indítottak, és hogy olvasóik nehogy rosszul értelmezzék az ügyet, a kiemelt szövegrészt is a politikus Facebook-oldaláról kölcsönözték.

A Szauer-féle hvg ennél is megmosolyogtatóbb anyaggal állt elő, kendőzetlenül a korrupciógyanús ügybe keveredő momentumos politikus segítségére siettek. A címadásuk a megszokottnál is elfogultabbra sikerült: a botrányt idézőjelbe tették, hogy még a legkevésbé szakavatott olvasójuk is tudja, mi a helyes irány.

"Hazugságnak nevezte a korrupciós vádakat Cseh Katalin" - ezzel a címmel jelentkezett a másik baloldali propagandaújság, a 24.hu úgy, hogy külön cikkben nem számoltak be a momentumos politikus családi cégének szárnyalásáról. Hasonló megoldáshoz folyamodott a Magyar Hang is, akik a botrányról szóló anyaguk címének szintén Cseh nyilatkozatának egyik részletét tették meg. Soros blogja, a 444 pedig cikkünk megjelenése táján is lapít.