A vagyonával védekezett a bíróságon Gyárfás Tamás

Gyárfás Tamás tárgyalás 07.08. Fővárosi Törvényszék
Vágólapra másolva!
Több száz percnyi hangfelvételt hallgatnak meg a bíróságon a Fenyő-gyilkosság ügyében, amelyeken Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélget egymással. A vád szerint Gyárfás bízta meg Portikot azzal, hogy likvidálja Fenyő Jánost, mert a konkurenciája volt. A keddi tárgyaláson, amiről szintén tudósítottunk, elhangzott az egyik hangfelvételen, hogy Gyárfás Tamásnak remek élete volt, miután Fenyőt megölték. Ma ezt Gyárfás azzal igyekezett cáfolni, hogy már előtte is vagyonos ember volt. 
Vágólapra másolva!

Gyárfás Tamás az ügyvédje kíséretében egészen korán megérkezett a Fővárosi Törvényszékre. A tárgyalóteremben közepén ült le egy asztalhoz, egy laptop volt előtte és sok-sok mappa. Portik Tamás pedig online kapcsolódott be a tárgyalásba, amely azzal kezdődött, hogy a vádlottak padján ülő egykori médiavállalkozó észrevételt tett a legutóbbi tárgyaláson meghallgatott hangfelvételekkel kapcsolatban.

Egészen pontosan azzal, amikor azt mondta Fenyő János meggyilkolása után Portik Tamásnak, hogy azóta jól él.

Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszékre érkezik 2021. július 8-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

Olyan bizonyítékot adott oda a bíróságnak, amely szerinte igazolja, hogy Fenyő halála előtt is jó anyagi helyzetben volt.

Csatolta a 1996-1997-es vagyoni beszámolóját, amelyből a vádlott szerint kiderül, hogy már akkor annyira gazdag volt, hogy bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé.

Ezek után hanganyagok lejátszásával folytatódott a tárgyalás. A felvételen Portik és Gyárfás többször vitatkozott egymással és meg is fenyegették egymást.

Portik konkrétan utalt arra, tudja, hol tanul Gyárfás lánya.

Gyárfás Tamás elmondta, végig fenyegetve érezte magát, de végül nem bántották sem őt, sem a családját. Portiknak pedig ez volt az eszköze, a fenyegetés.

Gyárfás Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

A felvételen az is elhangzik, hogy mindketten tartottak attól, hogy lehallgatják őket.

- mondta Gyárfás Portiknak, valamint azt is mondta, hogy attól tart, lépre csalja, ki akar vele mondatni olyan dolgokat, amiket később felhasználhatnak ellene.

Ezzel szemben Gyárfás Tamás korábban folyamatosan azt mondogatta, nem tudta, hogy Portik Tamás felveszi a beszélgetésüket.

A felvételen Portik megemlíti, szeretné "meghálálni" annak az embernek, aki csapást mért rá, mire Gyárfás azt válaszolta neki, hogy "jogos", és azt is felajánlotta neki, hogy ő is meghálálná az eszköztárával. A bíró ezután arról kérdezte Gyárfást, szerinte mire gondolt Portik meghálálás alatt, és mi az ő, valamint Portik eszköztára. Erre Gyárfás hosszú, kitérő választ adott,

végül azt mondta, hogy a saját eszköztára az érvelés, mindig is az volt, a segítségével pedig csak áltatta Portikot. Azt a látszatot akarta fenntartani, hogy Portik számíthat rá.

Az ebédszünet után hosszas vita alakult ki Gyárfás Tamás, az ügyvédje és a nyelvész szakértők között arról, hogy a szakvélemény mennyire hiteles, vagy mennyire nem. Elhangzott Gyárfás Tamástól, hogy olyan, mintha a szakértők vád oldalán állnának, amit az egyik szakértőasszony kikért magának.

Miután elcsitultak a kedélyek, egy újabb hangfelvételt hallgattak meg. Több témáról is beszélgettek és csapongtak.

Portik azt mondta, hogy amikor Gyárfással szövetségre lépett, mögé állt, támogathatott volna mást.

Ez a mondat sok vitát szült a tárgyalóteremben.

A bíróban kérdés merült fel arról, hogy ha igaz Gyárfásnak azon állítása, hogy hosszú éveken keresztül, 1996-tól a 2000-es évekig nem találkozott Portikkal, hogyan lehettek szövetségesek.

Gyárfás pedig Portik mondatából arra következtetett, hogy a bűnöző választathatta volt Fenyő Jánost is, és akkor őt ölik meg. A bíróság ezek után arra a kérdésre kereste a választ, hogy Gyárfás miért erre gondolt egyből, hiszen

a szövegkörnyezetből nem derült ki, hogy Fenyőről beszéltek volna.

Gyárfás Tamás azzal védekezett, hogy a korábbi beszélgetéseik miatt.

Mivel nagyon elhúzódott a tárgyalás, a következő tárgyalási napon, kedden fogják befejezni a hangfelvételek meghallgatását.

Két embert is felbérelhetett a merényletre

Gyárfás Tamás a kilencvenes évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videókazettákat terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak – a VICO Rt.-nek – a vezérigazgatója volt. Gyárfás és Fenyő között az évtized közepén kialakult egy üzleti vita, amiből hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

A vád szerint Gyárfás Tamás 1997-ben eldöntötte, hogy ezek miatt megöleti Fenyő Jánost.

Még abban az évben, szeptemberben megbízta a gyilkossággal Tasnádi Pétert, aki 12 millió forintért elvállalta és 6 milliót előre el is kért. A pénzt meg is kapta, de nem Fenyő életben maradt.

Meruk József, Fenyő János és Kovács József a 115. alkalommal megrendezett újságíró bálon, a Mariott Hotelben 1997-ben.

Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

A vád szerint Gyárfás ezután bízta meg Portik Tamást a feladattal, akit már 1994 óta ismert. Portik elvállalta a megbízást, és felbérelte az emiatt időközben jogerősen életfogytiglani büntetésre elítélt Jozef Rohácot Fenyő likvidálására.

Rohác 1998. február 11-én 18 óra előtt Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkánál, a piros lámpánál az autójában ülő Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

Az ügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja Gyárfás Tamást.

Gyárfás Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hatóságok 2018 áprilisában hallgatták ki az egykori médiavállalkozót, majd őrizetbe vették. Akkor két napig rács mögött voltt. Az ügyészség javasolta a letartóztatását, de a bíróság ezt elutasította.

Később 200 millió forintos óvadékot fizetett, hogy kiengedjék, egy ideje pedigmár a nyomkövetőt sem kell hordania.

Gyárfás Tamás az eddigi tárgyalásokon hosszas magyarázkodással védte magát, csak a vallomására 4 napot szánt a bíróság. Ha bűnösnek találják, akár 15 évig is börtönben maradhat.