Négy hónap alatt 18 budapesti lakásból lopott egy tíztagú tolvajbanda

Vágólapra másolva!
A huszonéves, illetve tizenéves fiatalokból álló társaság besurranás módszerével jutott be budapesti lakásokba, ahonnan több tíz-illetve százezer forintos értékben loptak.
Vágólapra másolva!

A 10 fiatal közül 7-en - köztük három, 14-15 éves kamasz - megállapodott abban, hogy besurrannak budapesti társasházakba, és értékeket visznek magukkal. Előre megbeszélték, hogy

egyikük berúgja a társasház kapuját, majd ezután ahol nyitott ajtót találnak, oda többen bemennek, miközben a többiek figyeléssel, és jelzésekkel segítik őket a lopásban.

Időnként 3 további társuk is részt vett a lopásokban.

A fiatalok 2019. december és 2020. március között alkalmanként 3-an, 4-en mentek lopni a V., VI., VII. és IX. kerületi lakásokba, ám volt rá példa, hogy egyesével is próbálkoztak.

Összesen 18 lakásba jutottak be, ahonnan értékeket loptak, vagy próbáltak ellopni. A lopásokkal alkalmanként tíz-és százezer forint közötti kárt okoztak.

Előfordult, hogy amíg a lakók az egyik szobában aludtak, bementek a nyitott ajtón, és összeszedték, ami a kezük ügyébe akadt.

Amikor a lakók felébredtek, és megzavarták őket, elmenekültek a helyszínről, majd a lopott hátizsákot és kabátot menekülés közben, a lépcsőházban eldobták. Több esetben bankkártyákat is loptak, amelyekkel dohányboltban vásároltak,

összese tízezer forint értékben.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege lopás, illetve lopási kísérlet miatt emelt vádat ellenük.

A felnőttkorúakkal szemben végrehajtandó börtönt, vagy közmunkát, míg a fiatalkorúakkal szemben javítóintézeti nevelést, közmunkát, vagy felfüggesztett fogházat javasolt az ügyészség.