A már eladott cégét akarta illegálisan újraindítani egy férfi a repülőtéren

Vágólapra másolva!
Egy férfi eladta a repülőtéri földi kiszolgálással foglalkozó cégét, de nem akarta befejezni a munkát, ezért illegálisan új céget indított az egyik társával. Az egyik ismerőse által sikerült elérnie, hogy a régi cége adataival elindulhasson az új vállalkozás.
Vágólapra másolva!

A férfi tulajdonosa volt egy repülőtéri földi kiszolgálással foglalkozó cégnek. Ezt a vállalkozást eladta az egyik konkurensének 2019-ben több százmillió forintért.

A szerződésben a vevő kikötötte, hogy a férfi nem indíthat a következő 15 évben ugyanilyen vállalkozást, különben a vételárhoz hasonló ködbért kell fizetnie.

A férfi azonban nem akarta befejezni a munkát, ezért az egyik korábbi alkalmazottjával új céget alapított. Ezek után a szerződésnek megfelelően a területet felügyelő minisztérium szakhatóságánál először azt jelentette le, hogy az eladott cég beszüntette a tevékenységét.

Azonban még ugyanazon a napon azt is bejelentette a hatóságnál, hogy a beszüntetett céget átszervezik és annak utódja az időközben megalapított új cég. Kérte, hogy az egyébként még érvényes hatósági engedélyt írják át az új cég nevére.

Az új cég azonban nem rendelkezett azokkal a feltételekkel, amik az engedélyhez szükségesek lettek volna. Azonban a férfinak volt egy ismerőse a hivatalban, akit rávett, hogy hamis jegyzőkönyvet vegyen fel az új cég működési feltételeiről. Az ismerős segítségével az ügyintézés is sokkal gyorsabban ment a megszokottnál.

A valótlan jegyzőkönyvet csatolva a szakhatóság az új cégnek megadta a működési engedélyt.

Az ügyészség a hivatalban dolgozó személy ellen hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, a volt cégtulaj ellen felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés, míg a társa ellen bűnsegédlet miatt emelt vádat.