Végrehajtás Gödöllő önkormányzatával szemben

Gémesi György beszél Közéleti személyiség foglalkozása polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Gödöllő, 2014. június 28.
Gémesi György MÖSZ-elnök, Gödöllő polgármestere beszédet mond a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) szervezésében t
Gémesi György szerint a települések csupán a túlélésre rendezkednek be
Vágólapra másolva!
Hetvenről hétszázmillió forintra ugrott az az összeg, amit Gödöllő városnak ki kell fizetnie, csupán a városvezetés hibája miatt. A Gémesi György vezette város addig próbált trükközni, míg kitrükközte a sajtot a saját szájából. Több százmillió forintja bánja a gödöllőieknek Gémesiék védhetetlen döntéseit.
Vágólapra másolva!

Ön szerint hány CT-készüléket tudna venni Gödöllő város önkormányzata 700 millió forintból? Vigyázzon, beugratós, mert egyet sem. Ugyanis a városnak ekkora összeget kell kifizetnie egy bírósági ítélet szerint. De kezdjük az elején!

Évekkel ezelőtt Gödöllő város önkormányzata felújította az egykori járási hivatalt, 20-as népboltot, amely helyén létrejött a gödöllői Erzsébet Királyné Szálloda. A felújításra létrehoztak egy projektcéget, a G-Magistratus Zrt-t, amely egy építési vállalkozót bízott meg a munkálatokkal. A szerződésben azonban kikötötték, hogy a felújítás teljes árából az utolsó 70 millió forintot addig nem kaphatja meg a vállalkozó, amíg minden garanciális javítást nem végez el. Eddig bevett gyakorlatnak számít minden egyes lépés.

Azonban az építési vállalkozó miután átadta az épületet és kijavította a garanciális hibákat, szerette volna megkapni a 70 millió forintját. Az önkormányzat cége viszont nem volt hajlandó kifizetni, ezért a bíróságra került az ügy. Az évekig tartó pereskedés végére akkor került pont, amikor a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kimondta jogerős ítéletében: az önkormányzat cége 70 millió forinttal adós maradt a kivitelezőnek. Az ügy már megjárta a Kúriát, összesen kilenc ítélet született benne. Azonban 2016 óta ez az összeg jelentősen kamatozott, így ma már több mint 200 millió forinttal tartozik az önkormányzat cége a vállalkozónak. Emellé jön még a közel tíz millió forintos perköltség.

Már ez is nagy összeg lenne egy önkormányzatnak – főleg, hogy lehetett volna ez 70 millió forint is - de ennél sokkal súlyosabb a probléma.

Gémesi György Forrás: MTI/Soós Lajos

Az önkormányzat ugyanis, hogy a G-Magistratus Zrt. nevű projektcégnek ne kelljen kifizetnie a 70 millió forintot, minden vagyont kivett a cégből és egy másik önkormányzati cégbe helyezte át. Ebben az ügyben eljárás indul, azonban annyit már megállapított a bíróság, hogy a vagyon kivétele és áthelyezése semmiképp sem volt jogszerű, ezért az önkormányzatnak nemcsak a vállalkozónak járó jogos követelést kell kifizetnie, hanem az ingyenesen elvont bérleti jog értékét is meg kell fizetnie a felszámolás alatt álló G-Magistratus Zrt-nek. Ez az összeg pedig már 700 millió forintra rúg.

Ezek után mindenki azt gondolná, hogy a Gémesi György vezette önkormányzat mindenképpen szeretne minél gyorsabban pontot tenni az ügy végére és mindent megtesznek, hogy az önkormányzat adósságait visszafizessék, Gödöllő nevét pedig tisztára mossák az ügyben. Azonban nem ez történik. A tartozás kiegyenlítésére ugyanis 15 napja volt az önkormányzatnak, de nem léptek semmit. Így végrehajtást kezdeményeztek Gödöllővel szemben, amelynek költsége szintén az önkormányzatot terheli.

Persze Gémesi György valami más szemüvegen keresztül nézi a valóságot, ugyanis az ítélet után nem sokkal a Facebookon azt írta:

„A 2021 májusában meghozott bírósági döntés azonban arról rendelkezik, hogy megfelelő volt-e a G-Magistratus Zrt. felszámolásának folyamata. Gödöllő Város Önkormányzata ugyanis a szálloda eredményesebb működtetése érdekében a hotel üzemeltetését egy másik, de szintén saját cégére bízta, a jelenleg is sikeresen működő Erzsébet Királyné Szálloda Kft.-re, a G-Magistratus Zrt.-ben lévő városi vagyont pedig az önkormányzat könyveibe vezette át. A bírósági döntés értelmében ez a folyamat nem megfelelően zajlott, ezért 675 millió Ft-ot a városnak vissza kell tennie a saját cégébe, a G-Magistratus Zrt.-be, azaz lényegében a város az egyik számlájáról a másikra kell, hogy átutalja ezt az összeget."

Hozzátette, hogy Gödöllő Város Önkormányzatának egyéb peres ügyei is vannak a vállalkozóval szemben, amelynek egy része még nem lezárt. Gémesi szerint tehát mindenben a lehető legjobban jártak el, nincs itt semmi látnivaló. Csakhogy ezek az állítások egyszerűen megtévesztőek és pontatlanok. A valóságban Gémesi György az állításával ellentétben nemhogy nem védte a város érdekeit, de a vállalkozó követelését még csak nem is vitatta, ott és akkor, ahol, és amikor lehetett volna. Utólag vagdalkozik.

Gémesi aligha fogja megúszni az össze-vissza beszéddel ezt a súlyos ügyet. Nincs további menekülő útvonal, elhallgatás és bagatellizálás. A bíróság jogerősen döntött. Minden egyes időhúzást innentől a gödöllőiek fizetnek meg.

Arról, hogy miért nem rendezték a határidőig a tartozásukat és a város önkormányzata miért várja meg a végrehajtást, szerettük volna megkérdezni Gémesi György polgármestert, azonban cikkünk megjelenéséig nem reagált. Amint válaszolnak kérdéseinkre, közölni fogjuk.