Ezért életveszélyes a Dunában úszni – videó

Egy „bizonyítási kísérlet”, ahol egy vízből mentést rekonstruálunk a vízbe eséstől a riasztáson át a mentésig.  dunai közlekedés, fürdőzés, mentés, Budapesti Rendőr-főkapitányság. Prohászka Richárd r. alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti.
Vágólapra másolva!
Nyáron rengetegen látogatnak el a Duna partjára, a vízi sportok mellett sokan fürdenek is benne. Azt azonban kevesen tudják, hogy ennek szigorú szabályai vannak, elsősorban azért, mert rendkívül veszélyes. Minden évben többször is tragédia történik - ezért tartottak most bemutatót a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Tavaly a Dunából összesen

40 holttestet emeltek ki, ebből 4 haláleset volt a fürdőzéshez köthető.

A rendőrök bemutatója egy bábuval arról, hogy milyen veszélyes a Duna. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A rendőrök szerint a tragédiák jelentős része megelőzhető lett volna, ha a fürdőzők betartják a szabályokat.

Azt mondják,

kevesen tudják, hogy a Dunában a kijelölt területeken kívül tilos fürdeni.

Később a bábu szerepét a rendőrség szóvivője, Csécsi Soma vette át. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha valaki fürdeni szeretne a folyóban, akkor azt a következő helyeken teheti meg: Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép és Szigetszentmárton települések által üzemeltetett szabadstrandokon.

De tilos fürdeni:

  • hajóútban
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp - és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén,
  • egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben,
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mélyvíz határáig,
  • ahol a tiltó tábla jelzi.

A sérülések és halálesetek elkerülése és a jogszabályok betartatása miatt a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket, és intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik.

Pont a hasonló esetek miatt tartottak ma bemutatót a vízi rendőrök. Először egy bábut dobtak a vízbe, aztán azonban a rendőrségi szóvivőt Csécsi Somát mentették ki, aki eljátszotta a bajbajutott szerepét.

A rendőrök kiemelik azt is, hogy

a vízi járműben tartózkodó, úszni nem tudó, és 14 évnél fiatalabbak, és a vízi sporteszközön közlekedő minden ember köteles mentőmellényt viselni.


Azt javasolják, hogy aki nem tud jól úszni, az mindig csak sekély vízben fürödjön. Ha fürdés közben a felfújható vízi eszközök - például gumimatrac - elsodródik, ne ússzanak utána, mert az életüket veszélyeztetik.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Felhevült testtel tilos hirtelen vízbe ugrani. Szabad vizekben 6 éven aluli, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermekek csak felnőtt közvetlen közelében, annak felügyelete mellett fürödhetnek.

Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és akár 150 ezer forintos büntetést is kaphat.