Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktor: Jankovics Marcell megmutatta, miért harcolunk

Vágólapra másolva!
Nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk; hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jankovics Marcell temetésén. 
Vágólapra másolva!

Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a május végén elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze temetésén. A Farkasréti temetőben tartott búcsúztatáson a kormányfő beszédében kiemelte:

Elégedetlenkedett és sürgette, hogy mire vár még, és évek kellettek, hogy megértse, hiába vár, mert Jankovics Marcellnek más küldetése volt - magyarázta.

Hangsúlyozta: az ő küldetése abban állt, hogy megmutassa, miért harcolunk, mit kell megvédenünk, hogy a harc "ne keményítse meg végzetesen a szívünket", és a legdurvább csatákban is emberek maradhassunk. Megmutatta, hogy

nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk; figyelmeztetett, hogy hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik.

Generációkat nevelt

Számos barátja, tisztelője és pályatársa vett búcsút az életének 80. évében, május 29-én meghalt Jankovics Marcelltől, a nemzet művészétől, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőtől kedden a budapesti Farkasréti temetőben.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke búcsúbeszédében hangsúlyozta: emberfeletti alkotások létrehozója, felfoghatatlan nagyság távozott.

Jankovics Marcell nem csupán hatalmas és kivételes, szinte páratlan gazdaságú életművet hozott létre, hanem művészete rendkívüli erejével teljes magyar generációkat nevelt a jóra, a szépre, az igazra, mindenekelőtt a múlt megismerésére, mély nemzetszeretete által.

Szemadám György képzőművész, az MMA rendes tagja Jankovics Marcell barátai - mások mellett Péterfy László szobrászművész és Hoppál Mihály néprajztudós - nevében búcsúzott. Mint elmondta, Jankovics Marcell minden egyes filmjében rejtett önarcképet lát: "a szememben ő volt János vitéz, Sisyphus, a népmesék legkisebb királyfia, a Fehérlófia Fanyűvője és Az ember tragédiája Ádámja is".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről