Az idei év eddigi legmelegebb napjai jönnek, már harmadfokú hőségriadó van

Forróság Nyár Kánikula Budapest Szabadság tér Forróság Budapesten 2021. 06. 18.
hőség szökőkút
Forróság Budapesten 2021. 06. 18.
Vágólapra másolva!
Csütörtök estig hőségriadó van érvényben, a meteorológiai szolgálat pedig szinte a fél országra harmadfokú figyelmeztetést adott ki. A tartós hőség főleg a gyerekeket, az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti, de az egészséges szervezetet is megterheli a hőhullám. Ha lehet, 11 és 15 óra között senki ne menjen ki a napra, sok vizet kell inni, és kerülni érdemes a kávé- és az alkoholfogyasztást!
Vágólapra másolva!

Harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos kedden 00:00 órától csütörtök éjfélig, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) pedig a következő napokra az egész ország területére figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Mint írják, kedden a napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 26, 27, helyenként már a 29 fokot is, a Köpönyeg.hu szerint pedig

akár 38 fokig is felkúszhat kedden a hőmérő higanyszála.

Emiatt kedden elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, másodfokú, narancsárga figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Pest, Zala, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyékben pedig a legmagsabb, hármas szintű figyelmeztetés van érvényben.

Igyunk sok vizet, maradjunk árnyékban

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi közleménye szerint a tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.

Azt javasolták, hogy

  • lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.
  • A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően.
  • Ügyeljünk a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban! Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót sem, mert ezek meggyulladhatnak a nagy melegben.
  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Az enyhülés is 31 fokot jelent

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban sem enyhül majd a hőség. Szerdára már hat megyére adtak ki harmadfokú figyelmeztetést,

csütörtökre pedig már nyolc megyében, szinte a fél országban lesz ilyen érvényben.

Ezeken a napokon az ország többi megyéjében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Forróság Budapesten 2021. 06. 18. Fotó: Polyák Attila - Origo

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint az enyhülésre még napokig várni kell, hűvösebb, frissebb levegő csak pénteken érkezik hazánk fölé. Azonban ez is csak pár fokos enyhülést jelent: pénteken 31, szombaton már csak 28 fok körüli értékeket mérhetünk. Zivatar, zápor inkább csak szombat hajnalban fordul elő.