Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Maga ajánlkozott az Iszlám Államnak a Kecskeméten elfogott V. Kende

Tagadja bűnösségét az a 21 éves, iszlám hitre áttért fiatalember, aki a gyanú szerint több terrorcselekményre is készült Magyarországon.
Vágólapra másolva!
Sztárügyvéd látja el a jogi védelmét V. Kendének, akit a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a szülei házában fogtak el Kecskeméten. Instagram-oldalán már Hüsseyin Z. V.-ként szerepelt, és a TEK főigazgatója szerint a férfi maga ajánlkozott az Iszlám Államnak, hogy merényletet szeretne végrehajtani.
Vágólapra másolva!

Tagadja bűnösségét az a 21 éves, iszlám hitre áttért fiatalember, aki a gyanú szerint több terrorcselekményre is készült Magyarországon.

Robbantani akart a közelgő futball Európa-bajnokság egyik meccsén, de a tervei között szerepelt az is, hogy egy rendezvényen a tömegbe hajt.

A jelenleg börtönben lévő V. Kendét elfogása után egy ideig jogász édesapja védte, tegnaptól azonban a sztárügyvéd, dr. Jován László látja el a képviseletét - írja a Blikk.

A jogász nyilatkozott a lapnak, aki szerint ügyfele nem vitatta a tőle lefoglalt elektronikus adathordozókon lévő adatokat, de a bűncselekmény elkövetését tagadta, hozzátéve, hogy a házkutatás során semmilyen robbanószerkezet előállításához szükséges anyagot, eszközt nem foglaltak le.

Az apa a Blikknek nem kívánt nyilatkozni, de annyit elárult, hogy hisznek fiuk ártatlanságában.

Tagadja bűnösségét az a 21 éves, iszlám hitre áttért fiatalember, aki a gyanú szerint több terrorcselekményre is készült Magyarországon Forrás: Magyarország Ügyészsége

V. Kende 2018-ban a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, ahol társai szorgalmas, jó eszű, ám nagyon visszahúzódó, csendes fiúnak ismerték meg.

"Bevallom, ő lett volna az utolsó, akiről ezt el tudtam volna képzelni. Amíg együtt jártunk, a szavát is alig lehetett hallani, barátai nem nagyon voltak. Leginkább a fociról lehetett vele beszélgetni. A tanulással nem volt gondja, mindig jól teljesített. Úgy tudom, kifejezetten vallásos családban nőtt fel, a tesója is egy református egyetemen tanul.

Szinte kizárt, hogy szívből hitte volna az iszlám tanításait" – mondta el a lapnak az egyik volt diáktárs.

Kende a gimnázium után a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult tovább. A járvány alatt a legtöbb időt szülei kecskeméti otthonában töltötte, a számítógépe előtt. Ekkor kerülhetett szorosabb kapcsolatba az Iszlám Állammal,

az Instagram-oldalán már nem is a saját nevén szerepel, hanem egy felvett arab néven, Hüsseyin Z. V.-ként

- írja a lap.

A 21 éves V. Kende Instagram-oldalán már Hüsseyin Z. V. néven szerepel Forrás: RAS / BLIKK/Fuszek Gabor/Blikk

A TEK felderítői hosszabb ideje figyelték a magyar fiatalt. Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az M1 szerdai adásában többek között elmondta, hogy a férfi maga ajánlkozott az Iszlám Államnak, hogy terrorcselekményt szeretne végrehajtani:

– mondta a műsorban a főigazgató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről