Több tucat pénzügyőr ellen emeltek vádat vesztegetés miatt

Torlódás
Több kilométeres sorok állnak a határ környékén - illusztráció
Vágólapra másolva!
A határon történt vesztegetések miatt összesen 49 pénzügyőr ellen indítottak eljárást. A több száz oldalas vádirat szerint több ezer alkalommal fogadtak el pénzt. Akár 15 évre is börtönbe kerülhetnek. 
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen dolgozó pénzügyőrök

2017 októbere és 2018 májusa között munka közben, a külföldi utasoktól, buszsofőröktől, teherautó sofőröktől, rendszeresen fogadtak el pénzt azért, hogy bizonyos dolgok felett szemet hunyjanak.

A Nemzeti Védelmi Szolgálattal szoros együttműködésben felderített ügyben kiderült, hogy

alkalmanként 5 és 100 euró között változott a vesztegetési pénz összege, de volt olyan alkalom is, amikor forintot is elfogadtak ezer és húszezer forint között.

A pénzügyőrök összehangolták a tevékenységüket és egymással megállapodva, egy helyre gyűjtötték a korrupciós pénzt, amiből havonta kétszer részesedtek úgy, hogy általában az osztályvezető, vagy annak helyettese osztotta szét. A több mint 1500 oldalas vádirat szerint 49 pénzügyőr összesen 4356 esetben követett el korrupciós cselekményt. Volt olyan, hogy egy pénzügyőrt egy nap alatt 66 alkalommal fizettek le.

A legtöbbet lefizetett pénzügyőrt 684 rendbeli vesztegetéssel vádolják.

A pénzügyőrök jogviszonya, egy kivétellel, megszűnt. Jelenleg mindegyikük szabadlábon védekezik. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség, vezető beosztású hivatalos személy által, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Szegedi Törvényszékre.