Szibériai tigriskölykök születtek a Kecskeméti Vadaskertben

szibériai tigris
09 February 2021, Brandenburg, Eberswalde: Siberian tiger Eva walks through the snow in the wintry outdoor enclosure of Eberswalde Zoo. Currently, the zoo is still closed due to Corona requirements. On about 15 hectares of zoo area live 1160 animals. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben - közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója elmondta: a tigris faj kilenc alfaja közül három már kipusztult, a ma élő hat közül Kecskeméten a legnagyobb testű szibériai tigris alfaj egyedei láthatóak.

Emlékeztetett,

a szibériai tigrisek is majdnem a kihalás szélére kerültek.

Az 1930-as években már csak 50-60 állat élhetett vadon. Az ekkor elkezdődött védelmi programnak köszönhetően azonban ma már 400-500 példány él szabadon.

A legnagyobb nagymacska

Az igazgató kiemelte:

a szibériai tigris a legnagyobb nagymacska a világon,

megelőzve az oroszlánt. A hímek tömege akár a 300 kilogrammot is elérheti. A tigris Ázsia nagy részén, a Közel-Kelettől a Távol-Keletig megtalálható volt. Mára azonban számuk és elterjedési területük tragikusan lecsökkent, jelenleg már csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Mongóliában, Malajziában, Thaiföldön, Nepálban és Indiában lelhetőek fel.

Az 1930-as években már csak 50-60 szibériai tigri élhetett a vadonban, mára 400-500 nőtt a számuk Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Megritkulásuk legfőbb oka a tigrisekre és táplálékállataikra, zsákmányaikra, a szarvasokra, antilopokra, bivalyokra és vaddisznókra irányuló vadászat, orvvadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása - sorolta az igazgató.

Egy hónap múlva már a közönség is láthatja a kicsket

Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese elmondta: a szülőpár három éves kora óta lakik a vadaskertben, és hét év után, idén március 31-én jött világra a három egészséges tigriskölyök. A tigrisek az állatkertben télen egyedenként 10-12 kilogramm húst kapnak, ez a mennyiség nyáron a felére csökken. Az étrendjük változatos módon csirkehúst, pulykahúst, egész nyulat, marhát és lovat, növényevő vadak húsát tartalmazza. Az öthetes kölykök azonban még kizárólag anyatejet fogyasztanak - sorolta.

A kis tigrisek és az anya is jól vannak, a kicsik szépen fejlődnek, a születéskori 900-1000 gramm súlyuk öt hetes korukra 4700 és 5100 grammra gyarapodott - tette hozzá az igazgatóhelyettes. Zomboryné Polyák Irén kiemelte, a stresszhatások miatt és az egyedi érzékenységek okán a vadállatok utódgondozása igen kockázatos. Mint mondta, főként az első napok kritikusak, kérdéses, hogy az anya elfogadja-e a kölyköket, ha igen, akkor lesz-e elég teje a kicsik neveléséhez.

Mindez sokkal nagyobb nyugalmat, zavarásmentes környezetet igényel, mint egyébként.

Az állat kizárólag az eddig megszokott gondozóit viseli el maga körül rövid ideig.

A kölykök védelmezése miatt az anya igen érzékeny bármilyen stresszhatásra, ami ideges, feszült viselkedést, "tombolást", a kölykök indokolatlan hurcolását válthatja ki az állatnál - tette hozzá.

A Kecskeméti Vadaskertben az anyaállatot, illetve a két hím és a nőstény kölyköt az apától egyelőre elzártan helyezték el, de rácson keresztül látják és szokják egymást. A szülőpár napi néhány órát már együtt tölt a kifutóban, a kicsiket addig elkülönítik. Az apaállat és a tigriskölykök összeszoktatása hosszabb folyamatot igényel, ezt fokozatosan végzik majd az állatok gondozói. A kis tigriseket a közönség várhatóan egy hónap múlva láthatja először.