Egy baloldali magánnyomozó érkezett Göd momentumos polgármestere környezetébe

Vágólapra másolva!
Stotz Gyula személyében újabb zavaros múltú személy érkezett Balogh Csaba, Göd momentumos polgármesterének csapatába - értesült az Origo. Az újdonsült "tanácsadó" volt az egyik főszereplője a 2008 környékén kirobbant adatgyűjtési botránynak: a baloldali megbízásából terhelő bizonyítékokat próbált gyűjteni jobbali személyekről. Baloghnak nem ez volt az első furcsa igazolása: az elmúlt időszakban több megbízási szerződést is kötött a rasszista botrányairól ismertté vált Csáki Zsigmonddal.
Vágólapra másolva!

Stotz Gyula több interjúban is arról számolt be, hogy közvetlenül a 2002-es kormányváltást követően Kapolyi László, volt MSZDP-elnök felbérelte a magánnyomozó cégét, Finder Bt.-ét. A megbízás célja pedig nem más volt, minthogy az akkor magánnyomozóként dolgozó Stotz társaival terhelő információkat gyűjtsön jobboldali személyekről.

Később nyilvánosságra került egy hangfelvétel, ami erősen azt mutatta, hogy a legfelsőbb politikai körökből érkezhetett a megbízás. Korabeli sajtócikkek arról számoltak be, hogy Keller László a Medgyessy-kormányvolt közpénzügyi államtitkára rendelhette meg a megfigyelést, amit azonban az érintett a mai napig tagad. Stotz három hónapon át gyűjtött adatokat a célszemélyekről - eredménytelenül. Az Origo információi szertint

a zavaros múltú, ex-magánnyomozó nemrég Balogh Csaba, Göd momentumos polgármesterének úgymond csapatában kötött ki.

Az adóhatóságnál, majd az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságán belül megbízott ellenőrzési osztályvezetőként dolgozó, később adótanácsadóként dolgozó Stotz a levadászási botrány mellett több, homályosnak tűnő ügynek is a főszereplője volt. Társaival többször is felbukkant zavaros, céges felszámolásknál: sajtóinformációk szerint segítőivel szemben csalás bűntette miatt nyomoztak a hatóságok.

A momentumos vezetésű Gödön kötött ki a jobboldali célszemélyekről terhelő bizonyítékokat gyűjtögető Stotz Gyula Forrás: Facebook/Stotz Gyula

Egyébként a gödi polgármester újdonsült bizalmasát 2018 szeptemberben fiktív számlákkal elkövetett adócsalás és más gazdasági cselekmények miatt egy év hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Nem mellesleg 2015 nyarán az egyik kft.-jének kényszertörlése kapcsán öt évre eltiltották minden gazdasági társasági tagságtól.

Az Origo forrása attól tart, hogy Stotzék felbukkanás nem véletlen a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. bedöntése a cél. Segítőnk úgy látja, hogy a momentumos politikus és csapata a pandémiás időszakot kihasználva megpróbálja kivéreztetni az eddig jól működő kft.-t annak érdekében, hogy a szervezet vagyonát átjátsza magánkézre. Ennek pedig az az egyik oka, hogy ez az egyetlen önkormányzati cég a Pest megyei településen, ahol nem Balogh emberei foglalnak helyet.

AZ Origo megtudta, hogy Stotz nemrégiben a Gödi Szolgáltató Kft. felszámolását javasolta. "Veszélyben van Duna-part Nyaralóházak (az önkormányzati cég üzemelteti a területet - szerk.), hamarosan átkerülhet Stotz Gyula és barátai kezébe?" - tette fel a kérdést forrásunk. Szerinte reális veszély, hogy az önkormányzati cég vagyona hirtelen Stotz és csapatának egyik cégénél köt ki, amit már nagyon nehéz lesz visszaszerezni, ha egyáltalán vissza lehet.

Nem a jobboldali személyekről adatokat gyűjtő, volt magánnyomozó volt az egyetlen érdekes igazolása Balogh Csabának az elmúlt időszakban. Az Origó elsőként számolt be róla, hogy a momentumos polgármester és az által vezetett önkormányzat több megbízást is kötött a rasszista botrányáról ismertté vált Csáki Zsigmonddal.

Eljárást indított a kormányhivatal a momentumos polgármester ellen

Mint megtudtuk, a Pest Megyei Kormányhivatal a napokban közigazgatási pert indított Balogh Csaba ellen, mert veszélyhelyzeti hatalmával visszaélve válthatta le Lőrincz László, DK-s és fülöp Zoltán, LMP-s alpolgármestereit. Információink szerint a Balogh egy egyszemélyes döntéssel felhatalmazta magát, hogy ügyvédet fogadjon az önkormányzat peres képviseletére.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a momentumos polgármester alig két héttel a veszélyhelyzet elrendelése után lépte ezt meg, és a megüresedett helyekre egy momentumos és egy Momentum-közeli politikust nevezett ki.

Amennyiben a közigazgatási bíróság igazat adna a kormányhivatalnak, azzal kifejezetten érdekes jogi és politikai helyzet állna elő.