Meghalt a magyar jeti, a Mátra Fanyűvője

Vágólapra másolva!
Mátranovák kedvelt turistahely nem messze a Fehér-szék hegygerincétől. Többen évtizedek óta mondják, az egyik legenda, az errefelé járó éjszakai lény nem más, mint a „Mátranováki Fanyűvő", Gyula bácsi, aki azonban 3 éve meghalt. 
Vágólapra másolva!

Azt írja a Bors a Metropolra hivatkozva, hogy a beszámolók szerint az élőlény két méter magas, görnyedt hátú, olyan, mint egy fehér szőrű jeti, akinek hosszú karjai a térdéig érnek. Éjszakánként a település környékét járja, fákat gyűjt, többnyire gombát fogyaszt, néhány ember szerint rendkívül érzékeny a fényre.

Mint kiderült,

a legenda alaptalan, a fafaragó Gyula bácsiról, a falu egyik lakójáról terjedt el, aki azonban három éve meghalt.

Gyula bácsi sokszor töltötte idejét fagyűjtéssel a környező erdőkben, betegsége miatt pedig valóban nagyon görnyedten járt.

Mátranovákot rengeteg veszteség érte a világháborúk során, a temetőben pedig Gyula bácsi fafaragása emlékezik meg a hősökről. De készített kis hidat a helyi patak fölé, és bányászszobrokat is - írja a Bors.

Míg Gyula bácsi csak a település környékén tevékenykedett, addig sok esetben a Mátra más tájain is látták a legendás lényt. Egyikük sem lehetett azonban a három éve meghalt Mátranováki Fanyűvő.