A magyarok nem akarnak rovarokat enni

lisztbogár, lárva
Vágólapra másolva!
Interjút készített a Blikk Nagy István agrárminiszterrel, aki arról beszélt, hogy mi Magyarország álláspontja az Európai Unió által is erőltetett rovarevéssel kapcsolatban. A miniszter közölte, hogy a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni.
Vágólapra másolva!

Hosszas viták után engedélyezte az Európai Unió, hogy élelmiszerként is forgalomba lehessen hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt - írja a lap.

Illusztráció Forrás: Flipboard

Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, amely ellenezte a döntést. A Blikk Nagy István agrárminisztert arról kérdezte, hogy miért nem fogadja el Magyarország az EU határozatát?

– közölte a miniszter, majd folytatta:

– szögezte le Nagy István, bár hozzátette, hogy attól még a magyarországi üzletekben is megjelenhetnek az ilyen jellegű termékek.

Dr. Nagy István Fotó: Polyák Attila - Origo

– közölte a miniszter, aki szerint nemcsak magát a lisztkukacot fogják vizsgálni, hanem az összes olyan feltételt, ami egy ilyen terméknél kötelező előírás. Például hogy csak olyan termékben és kizárólag olyan formában található meg a lisztkukacliszt, ami az engedélyben szerepel. Vagy hogy megfelelően tájékoztatták-e a vásárlót az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról.

– mondta Nagy István.

A Blikk munkatársa megkérdezte a minisztert, hogy kóstolt-e már bármilyen rovarból készült ételt, amire Nagy István azt válaszolta, hogy igen, de úgy érzi, hogy nem veszt semmit, ha kihagyja ezt az életéből.