Csúszópénzt fogadott el egy hatósági állatorvos

Vágólapra másolva!
Az ügyészség vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt állít bíróság elé egy 60 éves, állatorvosként dolgozó férfit.
Vágólapra másolva!

A 2019 márciusa óta hatósági állatorvosként dolgozó férfi feladatkörébe tartozott az élő állatok nemzetközi kereskedelméhez szükséges állategészségügyi bizonyítványok és egyéb iratok kiállítása. Az állatok Európai Unió tagállamai közötti szállítási adatait egy internetes rendszerben kell rögzíteni, míg a kereskedelemre szánt állatokat állategészségügyi bizonyítványnak kell kísérnie, amely közokiratnak számít.

A kormánytisztviselőként dolgozó férfit érintően a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot végzett.

Ennek során márciusban azzal kereste meg a munkahelyén, hogy kölyökkutya-szállítmányt szeretne kereskedelmi célból Olaszországba indítani, és kérte az ehhez szükséges hatósági bizonyítvány kiállítását.

Az állatorvos adatokat tartalmazó állategészségügyi bizonyítványt rögzített a rendszerben az állatok származásáról, és egészségéről, amelynek kiállításához, mivel nem járási főállatorvos, nem volt joga,

majd azt egy példányban papír alapon is kiállította, aláírta és hivatali körbélyegzőjével lepecsételte. A tárgyalótisztnek átadott iratért

cserébe 40 ezer forintot fogadott el.

Kihallgatás során beismerő vallomást tett.