Magyarország az élen az Európai Unióban: annyi vakcina van, hogy aki akar, választhat

Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra is az EU élmezőnyében van a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Nálunk oltották be lakosságarányosan a második legtöbb embert, ráadásul hazánkban már annyi vakcina áll rendelkezésre, hogy regisztrálás után mindenki meg tudja kapni, sőt választani is tud. Eközben a nyugat-európai országok többségében még a nyugdíjasokat sem tudták beoltani. A folyamatos oltásoknak köszönhetően a gyógyultak száma folyamatosan nő, az aktív fertőzöttek száma pedig csökken.
Vágólapra másolva!

A Kossuth Rádió Jó reggel, Magyarország című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, szép eredménynek mondhatjuk, hogy már közel négy és fél millió, egészen pontosan 4 millió 483 ezer 598 ember kaphatta meg a koronavírus elleni vakcinát, közülük 2 626 857 fő már a második oltását is megkapta (azóta a miniszterelnök bejelentette, hogy átléptük a 4 és fél milliót is). Magyarországon négyfajta oltásra - Sinopharm, AstraZeneca, Szputnyik és Pfizer - is lehet időpontot foglalni, ez Európában egyedülálló.

- mondta a kormányfő. Miközben Magyarországon már a 16-18 éveseket, Nyugat-Európában még csak a nyugdíjasokat oltják. Magyarország az az ország, amely a legkorábban térhet vissza Európában a normális élethez - emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez persze nem jelenti azt, hogy vége lenne a járványnak.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Magyarországon eddig több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt, ez 45 százalékos átoltottságot jelent, szemben az Európai Unió 30 százalékos átlagával. Az oltások beadása az oltópontokon folyamatos. Ennek köszönhetően a járvány lecsengőben van,

a gyógyultak száma folyamatosan nő, az aktív fertőzöttek száma pedig csökken,

de a korlátozások további feloldásához elengedhetetlen, hogy minél többen vegyék fel az oltást.

Magyarországon a foglalkoztatottsági adatok is kedvezően alakulnak, az ország elérte azt a szintet, ahol a válság előtt volt, a kormány pedig olyan költségvetést állított össze a következő évre, mely alkalmas arra európai összevetésben is, hogy Magyarország kiemelkedő növekedési pályára álljon. A költségvetés tartalmaz egy 7300 milliárd forintnyi keretösszeget is, ami kifejezetten a gazdaság újraindításához szükséges - ezt szintén Orbán Viktor mondta a reggeli interjúban.

Mi a helyzet Európában?

Míg az Európai Uniót elhagyó Nagy-Britanniában május elejére már több mint 50 millió embert oltottak be, Nyugat-Európa több országa is hónapok óta vakcinahiánnyal küszködik, miután

politikai döntés nyomán keleti vakcinákkal nem oltják a lakosságot, nyugati oltóanyagokból pedig nincs elég.

A nehéz helyzet miatt már több, pl. osztrák vagy német politikus is jelezte, hogy terveznek vásárolni az orosz Szputnyik V oltóanyagból is, erről itt és itt írtunk. Svédországban hasonlóan nyilatkoztak.

Németországban csak májusban kezdett el felgyorsulni a vakcináció, április végén még alig haladt az oltás, mert egyszerűen nem volt elég oltóanyag. Nehezíti a helyzetet, hogy sok a szkeptikus vagy oltástagadó az országban. A prioritási sorrendet is rosszul állította fel a német kormány, a kaotikus viszonyokról Jens Spahn egészségügyi miniszter is beszélt. Az országban eddig a lakosság 34 százaléka kapta csak meg legalább az első oltását.

Néptelen frankfurti utca pocsolyájának vizében tükröződik egy villamos képe röviddel a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom lejárta után, 2021. május 11-én Forrás: MTI/AP/Michael Probst

Franciaországban szintén óriási gondot okoz a vakcinahiány, az 50 és 60 év közötti embereket csak a héten kezdték el beoltani. Franciaországban jelenleg csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák állnak rendelkezésre, Nizza városa éppen ezért 500 ezer orosz vakcinát foglalt le. A kórházakra nehezedő nyomás továbbra is jelentős, miközben az ország már több mint fél éve lényegében karanténban él. A lakosság 30 százalékát sem tudták eddig beoltani oltóanyag hiányában.

Oltásért sorban álló emberek egy nizzai oltópont előtt még 2021 márciusában Forrás: AFP/Valery Hache

Korábban írtuk, hogy a lassú vakcináció miatt Spanyolországban az éttermek csak úgy fogadhatnak vendégeket a teraszokon, ha betartják a maszkviselést és a megfelelő távolságtartás szabályait, állami támogatás pedig nincs, így fenntartani magukat a vendégekből tudnák. Olaszországban hasonló a helyzet, ahol továbbra is szigorú szabályok vonatkoznak a vendéglátásra. Mindkét országban 30 százalék körüli a lakosság átoltottsági aránya. Az olasz sajtó néhány nappal korábban arról számolt be, hogy elfogyott a Pfizer-BioNTech-oltóanyag, emiatt megakadt az ötvenévesek oltása Olaszországban. Az oltóanyagból az újabb szállítmányokat júniusra várják. Az országban újra megnyitották a strandokat, de a kötelező távolságtartás és a gyülekezés tilalma még érvényben van.

Védőmaszkot visel a karján egy strandoló nő az olaszországi Viareggio tengerpartján 2021. május 8-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini

Szlovákia csak jövő héten tervezi, hogy minden iskolában visszatérnek a jelenléti oktatásra, kivéve a felsőoktatásban. Az orosz Szputnyik V vakcinával csak júniusban kezdenek el oltani, a lakosság 24 százaléka kapta csak meg eddig az oltást.

Jól látható, hogy Magyarország az az ország, amelyik először térhet vissza a normális élethez, köszönhetően a rengeteg oltásnak, és annak, hogy a kormány nem politikai alapon döntött a vakcinák beszerzéséről, hanem az emberek egészségét és életét szem előtt tartva.