Édesapja 1956-os forradalmi múltjával megzsarolta a kommunista állambiztonság Karikó Katalint

Karikó Katalin, koronavírus,
In this undated family photo provided to AFP on December 15, 2020, Katalin Kariko poses for a photo. - Hungarian-American scientist Katalin Kariko’s obsession with researching a substance called mRNA to fight disease cost her a faculty position at a prestigious university, which dismissed the idea as a dead end. Now, her pioneering work -- which paved the way for the Pfizer and Moderna Covid-19 vaccines -- could be what saves the world from a 100 year pandemic. (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Family Photo"/HANDOUT - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Karikó Katalint, a világhírű magyar tudósnőt az egyébként meghurcolt édesapja 1956-os forradalmi múltjával megzsarolta a magyar állambiztonság 1978-ban, a kommunista diktatúra idején, és beszervezési nyilatkozatot írattak vele alá. A tudósnő a Magyar Hangnak azt mondta, hogy nem írt semmilyen jelentést, így természetesen ártani sem ártott senkinek. Karikó Katalint 1985-ben ki is rúgták a szegedi kutatóintézetből, ezután távozott az Egyesült Államokba. Ma a koronavírus elleni vakcina fejlesztéséért a Nobel-díj egyik esélyese.
Vágólapra másolva!

A Blikk és a Mandiner arról ír, hogy Karikó Katalint a későbbi rendőrfőkapitány, Salgó László zsarolta meg.

Először Bálint László történész, egykori kémelhárító 2017-ben kiadott, „A hálózati nyilvántartás szereplői" című könyvében írt erről, de akkor még nem sokan ismerték Karikó Katalin nevét. A történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető dokumentumok alapján dolgozott, amely iratok másolatának egyes részeit a Blikk is megismerhette. A kutatót 1978-ban zsarolták meg, majd hét évvel később elbocsátották a szegedi intézetből, ezután családjával az Egyesült Államokba költözött.

Karikó Katalin Forrás: AFP/Handout

A Magyar Hangnak Karikó Katalin nyilatkozott:

"Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak.

Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös" múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg. Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.

Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem.

Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani.

Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet" - mondta Karikó.

Karikó Katalin édesapja, Karikó János a Forradalmi Tanács tagja volt 1956-ban Kisújszálláson. A forradalom alatti szerepe miatt azonban 1957-ben elbocsátották és négy évig nem kapott állást sem.

Érdekes, hogy Karikó Katalint az a Salgó László zsarolta meg, aki később - a Medgyessy-Gyurcsány világban - országos rendőrfőkapitány lehetett, súlyosan terhelt, állambiztonsági múltja ellenére. Az pedig legalább annyira érdekes, hogy a mai baloldal próbálja lejáratni a világhírű tudósnőt: egyik leghangosabb propagandamédiumuk, a volt indexesek Telex nevű blogja ugrott neki elsőként a tudósnőnek.