Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Őszödi évforduló után: Gyurcsány Ferenc máig büszke a hazugságbeszédre, Karácsony Gergely meg sem mer szólalni

Gyurcsány Ferenc; Dobrev Klára Laza arckép, portré Közéleti személyiségek (laza) Életkép, zsáner
Budapest, 2006. február 18. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége Dobrev Klára, a Magyar Szocialista Párt soron kívüli miniszterelnök-jelölő, a választási programról és az országos listáról döntő kongresszusán. Az MSZP országos elnöksége és a választmány Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, javasolja kormányfő-jelöltnek. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
15 éve hangzott el Gyurcsány Ferenc őszödi hazugságbeszéde, amelyben az MSZP-frakciónak arról beszélt, hogy éveken keresztül hazudott, eltitkolta az ország gazdasági állapotát a választók elől. A felvétel csak néhány hónappal később szivárgott ki, nem sokkal azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc brutális gazdasági megszorításokat tartalmazó csomagot mutatott be. Miután a hangfelvétel nyilvánosságra került, Gyurcsány a rendszerváltás óta nem látott rendőri erőszakkal reagált a tüntető tömegre. Lovasrohamot vezényelt a békés megemlékezőkre, a rendőrterror során gumilövedékekkel lőtték ki emberek szemét, rengetegen súlyosan megsérültek. Gyurcsány Ferenc és felesége a mai napig büszkék a történtekre.
Vágólapra másolva!

Május 26-án volt 15 éve annak, hogy Gyurcsány Ferenc zárt ajtók mögött elmondta az őszödi beszédét. Az akkori szocialista miniszterelnök többek közt azt mondta:

Nagy nyilvánosság elé csak akkor került Gyurcsány Ferenc hazugságbeszéde, amikor szeptember 17-én több szerkesztőség megkapta az őszödi beszédről készült hangfelvételt.

Ez hetekkel azt követően történt, hogy Gyurcsány bejelentette a brutális megszorításokat tartalmazó csomagját. Többek között 30 százalékkal emelkedett a gáz ára, növelték a villamos energia árát, emelték az áfakulcsot, a jövedéki adót és a munkáltatói járulékot is. Az intézkedéseknek viszont itt még nem volt vége. Szintén bejelentették, hogy 2008-tól tandíjat kell fizetni, és 2007-ben bevezetik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is.

2006-ban a rendszerváltás óta nem látott rendőri brutalitás zajlott Forrás: REUTERS/Bogdan Cristel

Ahogy korábban megírtuk, a Magyar Rádió 2006. május 26-án a délután négy órás hírösszeállításában már közölt részletet az őszödi beszédből (a rádió internetes oldalára már korábban felkerült). Gyurcsány Ferenc pedig még aznap elismerte, hogy ő hallható a felvételen; azt mondta, büszke a beszéd "nyíltságára" (csak emlékeztetőül: zárt ajtók mögött, titokban mondta el).

A bukott miniszterelnök azóta sem bánta meg tetteit, máig büszke az elhangzottakra, akárcsak felesége, aki még a napokban is dicsérte férje őszödi hazugságbeszédét. Sőt, azt is hazudta, hogy több rendőr sérült meg, mint tüntető vagy békés civil. A valóság ezzel szemben az, hogy 167 civil sérült meg és 17 rendőr.

Gyurcsány még ezt a rendőri brutalitást is kevesellte: mostani nyilatkozatában: sete-sutának nevezte a rendőröket.

Az MSZP 2006-ban csak egy hajszállal nyerte meg a választásokat a Fidesz-KDNP előtt, majd a megszorításokat követően rohamosan zuhanni kezdett Gyurcsány népszerűsége. Ebben az egyébként is pattanásig feszült helyzetben került ki az őszödi beszéd is, majd nem sokkal később az emberek is az utcára vonultak tüntetni. A kezdetekben pár ezer ember, másnap már tízezren gyűltek össze Gyurcsány és a kormánya lemondását követelve. A tüntetők szeptember 18-án elfoglalták a Magyar Televízió székházát.

A demonstrációk a következő napokban is folytatódtak. Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján és 17 nappal azt követően, hogy a baloldali parlamenti többség bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek, elérkezett a rendszerváltást követő időszak legsötétebb napja. A Fidesz az Astoriánál tartott nagygyűlést, a rendőrség pedig megvárva a rendezvény végét, lovasrohamot vezényelt a nagygyűlésről távozó békés megemlékezők közé.

Rengetegen megsérültek, köztük Révész Máriusz országgyűlési képviselő is.

A rendőrök mindent bevetettek a megtorlás érdekében. Azonosító nélkül, eltakart arccal támadtak a tüntetőkre, a gumilövedékekkel gyakran a szemüket célozták, és gyakran bevetettek olyan tiltott fegyvereket is, mint a "vipera", amellyel rendkívül súlyos sérüléseket okoztak. Két embernek a szemét is kilőtték, közülük az egyik meg is vakult, majd néhány évvel később öngyilkos lett. Cs. Attilát a szemtanúk szerint 15 méterről, célzottan lőtték fejbe a rendőrök. A 37 éves férfi eredetileg az egyik megemlékezésre ment ki, nem vett részt semmilyen zavargásban

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője nemrég arról beszélt az Origónak, hogy az egész Gyurcsány-jelenség lényege, hogy ő úgy gondolja: következmények nélkül mindent megtehet a magyarsággal, akár a legbrutálisabb rendőrterrorisztikus eszközökkel is.

- emelte ki.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat a 2006. őszi áldozatok tucatjait képviselte. Gaudi-Nagy szerint az akkori események még a Kádár-rendszer brutalitását is meghaladták azzal, ahogyan szisztematikus és terrorisztikus erőszaksorozatot alkalmaztak a megfélemlítés és tiltakozások miatti bosszú érdekében. Hozzátette, hogy "senkinek ne legyen kétsége, hogy ha lehetőségük lenne rá, minden ilyen eszközzel élnének ismét, ami ismét katasztrofális következményekkel járna hazánk számára".

Mindezek ellenére újra Gyurcsány Ferenc a baloldal vezére.

Ahogyan a Hír TV Csörte című műsorában is mondta Mráz Ágoston Sámuel: „Ha egy konkrét személyről beszélünk, aki elfelejtette az őszödi beszédet, az Karácsony Gergely lenne, hiszen ő úgy indult el a politikusi karrierjében, hogy az őszödi beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc ellen politizált, hogy az LMP-be lépett be, és 2011-12 táján elárulta ezt az LMP-t, aztán belépett egy ellenzéki együttműködésbe, amiben már Gyurcsány Ferenccel szövetkezett, most pedig konkrétan az ő forgatókönyve szerint cselekszik.

Szerintem a legnagyobb felejtő e téren Karácsony Gergely, és a legkellemetlenebb kérdéseket neki kellene megválaszolnia."

Az Origo is megkereste Karácsony Gergelyt néhány kérdéssel:

  • Hol volt, amikor kiszivárgott az őszödi beszéd?
  • Mit érzett, amikor meghallotta?
  • Ön a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott politikai tanácsadóként, nem gondolkodott el azon, hogy felmond?

Ezen kérdések közül viszont egyikre sem tudott válaszolni Karácsony. Úgy tűnik, annyira tart Gyurcsány Ferenctől, hogy pár egyszerű kérdésre sem mer már válaszolni. Ez nem véletlen: természetesen nem felejtette el a 2006-os hazugságbeszédet és rendőrterrort, de Gyurcsány embere, a bukott miniszterelnök irányítja, ezért hallgat, Gyurcsány engedélye nélkül már kérdésekre sem válaszolhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről