Elképesztő módon felerősödött az illegális migráció a magyar határon

határ, határsértés, migráns, kerítés, illegális határátkelés
Röszke, 2015. szeptember 7. Illegális bevándorlók sétálnak a síneken a Horgos-Szeged vasútvonalon, Röszke határában 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd
Vágólapra másolva!
Idén eddig 36 119 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, míg tavaly ugyanezen időszakban 9877-et. Az elfogott embercsempészek számában is háromszoros növekedés látható – mondta Bakondi György az Origónak. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, a technikai és jogi feltételek továbbra is adottak a sikeres magyar határvédelemhez. Az uniós migrációs politika tekintetében egyelőre nem lehet nagy változásról beszélni, így újra vannak olyan hangok, hogy a migránsok munkaerőt biztosíthatnának, miközben a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt több millió európai vesztette el állását az elmúlt évben - hangsúlyozta Bakondi György.
Vágólapra másolva!

A számadatokat és a különféle cselekményeket vizsgálva egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a migráció ismételten felerősödött Európában – mondta Bakondi György az Origónak. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint ennek egyik oka, hogy májustól javul az időjárás, ezért megnő a migráció.

- tette hozzá. Fontos, hogy ennek hatására az embercsempészek elfogása miatt ennek a „szolgáltatásnak" az ára is jelentősen megnőtt.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint erősödik a migráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Tovább erőltetnék a kötelező kvótát

Egy másik szempont, hogy a politikai vitákat kiterjesztik a migrációra is. Ennek egyik legjobb példája a marokkói-spanyol vita, és mivel nem lett klasszikus, diplomáciai síkon megoldás, így közel 10 ezer migránst engedtek el a marokkóiak. Ez a helyzet több szempontból is nehéz, ezek egyike, hogy a marokkóiak csak a marokkói állampolgárokat fogadják vissza – tette hozzá Bakondi.

Bakondi szerint a migrációs helyzet miatt egyes országok továbbra is azt szeretnék, hogy valamilyen kötelező mechanizmus keretében osszák szét a migránsokat. Magyarország álláspontja 2015 óta világos és változatlan, semmilyen elosztást nem támogatunk. Bakondi szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy a kötelező kvóta esetleges bevezetését összekötik-e majd a jogállamisági eljárásokkal.

- hangoztatta.

Ez teljesen alkalmatlan

A belbiztonsági főtanácsadó szerint a mostani helyzet megértéséhez fontos tudni, hogy mára a gyakorlatban elavult lett a török-EU megállapodás, és ezt szeretnék a felek megváltoztatni. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy ehhez Törökország milyen feltételeket támaszt majd – tette hozzá. Mindezzel párhuzamosan készült egy uniós migrációs stratégia is, amelynek azonban több elemével nem értünk egyet. Az egyik legfőbb támadás most amiatt tapasztalható Magyarország ellen, hogy miért csak a határon kívül lehet beadni a menekültkérelmeket – mondta Bakondi.

Brüsszel tovább erőlteti a kötelező kvótát Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A belbiztonsági főtanácsadó arról is beszélt, hogy

Azok, akiket valamelyik országba szétosztottak, azok előbb-utóbb ismételten döntően Németország felé vették az irányt. Éppen ezért a magyar álláspont abban a tekintetben is következetes, hogy a migráció megoldása a problémák importálása helyett csak a helyben való segítésnyújtás lehet. Ennek egyik legjobb és nemzetközileg is elismert példája a Hungary Helps program – tette hozzá.

Durva növekedés

Amit most tudunk, hogy Törökországban közel 4 millió migráns tartózkodik. A görög határőrizeti rendszerben megtörtént változások miatt már nagyon csekély számú ember érkezik az égei-tengeri szigetekre, és inkább Olaszországot választják – húzta alá ebben a tekintetben is Bakondi. Mindezek ellenére a nyugat-balkáni útvonalon is jelentősen megerősödött a migráció.

Mindennek az eredménye, hogy idén eddig 36 119 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, míg tavaly ugyanezen időszakban 9877-et. Az elfogott embercsempészek számában is háromszoros növekedés látható

- emelte ki Bakondi.

Négyszeresére nőtt az érkező migránsok száma a déli magyar határszakaszon 2021-ben a tavalyi évhez képest Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Bakondi elmondta, hogy a technikai és jogi feltételek továbbra is adottak a sikeres magyar határvédelemhez. A kerítés és a hozzárendelt technikai eszközök jól működnek, míg a határvédelmi erők létszáma az adott műveleti helyzethez igazodik, megfelelő létszámban vannak jelen a honvédek és a rendőrök is. Bakondi egyelőre

kizárta annak a lehetőségét, hogy a magyar-román határszakaszon kerítést kelljen építeni, mivel az eddig elfogott migránsok közel 100 százaléka a szerb határon kísérli meg a határátlépést.

A román határőrség nagyon eredményesen védi a szerb-román határt – tette hozzá.

A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója arról is beszélt, hogy határőrizet szempontjából a kerítés távoltartó és terelő ereje jól látszik. Határőrizeti szempontból a kerítéses határőrizet egy különleges válfaj.

Brüsszel egyelőre nem változtat

Bakondi szerint az uniós migrációs politika tekintetében egyelőre nem lehet nagy változásról beszélni, így újra vannak olyan hangok, hogy a migránsok munkaerőt biztosíthatnának, miközben a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt több millió európai vesztette el állását az elmúlt évben. Szólt arról is, hogy az egyes európai országokban azért már tapasztalható elmozdulás a korábbi álláspontokról.

Mi továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarok döntsék el, kit akarnak befogadni, kivel akarnak együtt élni – mondta a főtanácsadó.

Az uniós visszatoloncolásokról azt mondta, hogy nagyjából a jogtalanul tartózkodók 15 százalékát tudják sikeresen visszaküldeni, bár közülük sokan újra útnak indulnak. A legfontosabb, hogy csak azok jöhessenek, akik politikai menekültek. Bakondi közölte, hogy a jövőben nem várható a migrációs helyzet javulása, mivel a kibocsátó országokban semmilyen stabilizálódás nem tapasztalható. Afganisztánban, Szíriában továbbra is nagyon súlyos állapotok vannak, tehát a migrációval hosszabb távon számolni kell – tette hozzá.

Bakondi a nemzetközi helyzet után hazai szempontokra tért át.

Mivel az unió folyamatosan támadja a magyar határőrizeti rendszert, tehát az ellenzék minden bizonnyal változtatna ezen. Az, hogy a kampányban a baloldal erről beszélni fog-e, azt majd meglátjuk – zárta Bakondi.