Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

80 milliós kárt okozott egy cégnek egy magyar hecker

Vágólapra másolva!
Egy magyar férfi felfedezett egy hibát egy blokklánc-alapú, magyar fejlesztésű kriptovaluta működésében. A hibát kihasználásával március közepén néhány óra alatt a saját tárcájában lévő kriptovaluta mennyiséget képes volt korlátozás nélkül megtöbbszörözni. Így a rendelkezésére álló százezer kriptovaluta tokenből pillanatokon belül 80 millió tokent hozott létre, amelyeket ezt követően elkezdett valódi pénzre váltani egy külföldi kriptovaluta tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A blokklánc működési elvéből fakadóan a kibocsátó vállalkozás az eredeti tokenmennyiséget csak úgy tudta helyreállítani, hogy a hibásan létrehozott tokenek számának megfelelő, a cég tulajdonában lévő kriptovalutát megsemmisített,

ezzel pedig a vállalkozásnak mintegy 53 millió forint kára keletkezett.

A kibernyomozók nem sokkal később azonosították a 27 éves csalót, lefoglalták a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközeit, és tegnap gyanúsítottként hallgatták ki.

A férfi részletes beismerő vallomást tett a rendőrségen, és

a még el nem adott tokeneket, valamint a már átváltott tokenek értékét visszautalta a kibocsátó cégnek, ezáltal az eredeti kárból mintegy 27 millió forint összeg megtérült.

A csaló ellen eljárás indult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről