Brutális rendőrterrorral verte és kínozta Gyurcsány Ferenc az ellene tüntetőket

72226447 Horizontal DEMONSTRATION DEMONSTRATION AGAINST GOVERNMENT COMMEMORATION REVOLT ANTI-RIOT POLICE FIRING MILITARY VEHICLE
Riot policemen take cover behind an army vehicle as they clash with far-right protestors during a demonstration 23 October 2006 in central Budapest, as Hungary commemorates the 50th anniversary of the 1956 anti-Soviet uprising amid the worst political divisions in the country since the end of communism. Hungarian police fired rubber bullets and several people were injured in Elizabeth Square, some two kilometres (one mile) from the parliament where official ceremonies were being held to mark the anniversary. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
2006 őszén kíméletlen brutalitással lépett fel a Gyurcsány Ferenc közvetlen irányítása alatt lévő rendőrség mindazokkal szemben, akik a bukott miniszterelnök lemondását követelték az őszödi beszéd kiszivárgása után.  Azóta kiderült, hogy az akkori baloldali hatalom szándékosan vezényelt rossz felszereltségű, helyismeret nélküli, más városokból Budapestre szállított rendőröket a TV-székházhoz, hogy minél nagyobb legyen a káosz. Gyurcsányról kiderült, hogy személyesen adott utasításokat a rendőri vezetésnek. A TV-ostromot követően a rendőrség elképesztő brutalitással lépett fel mindenkivel szemben, aki tüntetni mert a hazugságon lebukott miniszterelnök ellen. Mivel most Gyurcsány felesége is hazudozni kezdett és letagadta a brutális rendőrterror áldozatait, fontos, hogy mindenki megismerje az igazságot.
Vágólapra másolva!

Nem túlzás azt állítani, hogy az őszödi beszéd 2006. szeptemberi nyilvánosságra kerülése és az azt követő események sokkolták Magyarországot. Budapesten és más városokban tüntetéssorozat kezdődött, a tiltakozók, köztük közéleti személyiségek, magyar és külföldi politikusok Gyurcsány távozását követelték.

A TV-székház épületét nem budapesti rendőrök védték Forrás: AFP/Peter Mate

Szeptember 18-án a békés demonstrálókból kivált erőszakos csoportok megostromolták a Magyar Televízió épületét. Az akkori eseményekről azóta kiderült, hogy szándékosan nem budapesti rendőröket vezényeltek oda.

A tévészékház védelmét személyesen Gyurcsány Ferenc irányította.

Az utóbbit maga a bukott kormányfő ismerte be, amikor arról beszélt, hogy az ostrom alatt telefonon utasította az országos rendőrfőkapitány helyettesét (Bene László akkori országos rendőrfőkapitány külföldön volt). Gyurcsány célja nyilvánvalóan az lehetett, hogy minél nagyobb káosszal terelje el a figyelmet a hazugságáról.

Szándékosan nem védték meg a TV épületét a rendőrök Forrás: AFP/Peter Mate

A rendőrség erőszakos fellépése az ezt követő napokban csúcsosodott ki, majd pedig október 23-án. Az alábbi videón az látható, milyen súlyos összecsapások voltak a tévészékház ostromát követően.

Október 23-án, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján a fővárosban számos helyen demonstrációt szerveztek a hatalom ellen. Utóbbi képviselői a tiltakozó tömeget csőcseléknek, a megmozdulásokat zavargásnak nevezték. A rendőrök parancsot kaptak a kemény fellépésre.

Hajnalban a rendőrség kiürítette a Parlament előtti Kossuth teret, az ott tüntetőket kiszorították a területről. Magyarázatul azt közölték, hogy a napközben zajló állami ünnepségre érkezők biztonságát kívánják ezzel a lépéssel biztosítani. Tüntettek a Bazilikánál, ahonnan a rendőrök a tiltakozókat a Corvin közhöz terelték, s a nagyjából hétezer fős tömeg kiszorult a Nagykörútra, megbénítva az autós forgalmat. Onnan az Astoriára, majd a Deák térre vonultak a tiltakozók.

A Bajcsy-Zsilinszky úton a tüntetők és a rendőrök összecsaptak. Ekkor történt, hogy a demonstrálók torlaszként az útra tolták a Városháza parkban kiállított, korabeli 1956-os járműveket, köztük egy T–34-es tankot, amelyet rövid időre sikerült is beindítani. A Fidesz ez idő alatt az Astoriánál tartotta saját ünnepi tömeggyűlését.

A rendőrök ugyanakkor ebbe az irányba, a Fidesz-gyűlés résztvevői felé szorították tovább a Deák tér környékéről a tüntetőket. Ezt ürügyül használva lovasrohamot vezényeltek, amely során brutálisan megverték a békés megemlékezőket.

A kora hajnalig tartó tömegoszlatás során sokan súlyosan megsérültek.

Forrás: AFP/Zoltan Kovacs

Több tüntetőt meglőttek, volt, aki ezen az éjszakán vakult meg, mert lövedék találta el a szemét, másnak a keze sérült meg, sokakat pedig nagyon megvertek. Cs. Attila, akinek kilőtték az egyetlen ép szemét, néhány évvel később öngyilkos lett.

Révész Máriuszt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét a szemtanúk elmondása szerint a rendőrök lőtték fejbe gumilövedékkel akkor, amikor – képviselői igazolványát felmutatva – erőszakosságukért kérdőre vonta őket.

Elképesztő rendőri brutalitás volt 2006 őszén Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Egyes rendőri egységek kirívóan törvényellenes, sőt szadista módon avatkoztak az eseményekbe. A Blaha Söröző vendégeit éjjel a rendőrség az utcára kergette, holott semmi nem utalt arra, hogy a tüntetésekhez közük lett volna.

Az utcán rendőrök sorfala fogadta a menekülő embereket, ütlegelni, rugdosni kezdték őket, gumilövedékeket lőttek ki rájuk közvetlen közelről.

Az előállítottak számos visszaélésről számoltak be, melyek egyes rendőrségi fogdákban és büntetés-végrehajtási intézményekben történtek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (j) a köztársaság nevében megköszöni a rendőrök helytállását, amikor ellátogat a Rendészeti Biztonsági Szolgálathoz Forrás: MTI/Kovács Tamás

Megalázó, embertelen bánásmódban volt részük, a rendőrök bántalmazták, megverték, megrugdosták, kínozták őket.

Előfordult, hogy már megbilincselt embereket ütöttek-vertek véresre. Az október 23-i események során megsérültek száma meghaladta a 150-et. Hiába éltek több százan is panasszal bántalmazásuk miatt az ügyészségen, a sisakban, maszkban, azonosítószám nélkül oszlató rendőrök többségét nem lehetett azonosítani.

A rendőri erőszakról több jelentés is született. A Gyurcsány Ferenc felügyelete alatt vizsgálódó, Gönczöl Katalin kriminológus, volt ombudsman vezette testület képmutató módon az egész politikai osztályt és egyes rendőri vezetőket nevezett meg felelősként.

A Morvai Krisztina vezette civil jogászbizottság a közbiztonságért is felelős miniszterelnököt, Gyurcsányt tette felelőssé.

Az események után egy héttel összevont parlamenti bizottság hallgatta meg a rendőrség vezetőit, az igazságügyi-rendészeti és a kancelláriaminisztert. Utóbbi posztot Szilvásy György töltötte be akkor, aki nyolcvan évre titkosíttatta a bizottsági ülésekről készült jegyzőkönyveket.

Több ember szemét lőtte ki a gyurcsányi rendőrség Forrás: AFP/Zsolt Burger-Magyar Nemzet

A második Orbán-kormány utóbb feloldotta a titkosítást, és kiderült, Szilvásy lehallgatott telefonbeszélgetések alapján dilettáns összeesküvés-elméletekkel magyarázta a történteket.

A rendőri fellépések arányosságát és szakszerűségét, a vipera és a gumilövedékek használatának indokoltságát vitatta a Társaság a Szabadságjogokért, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány, az Amnesty International és az ENSZ kínzások kivizsgálásáért felelős bizottsága is.

Gyurcsány Ferenc máig nem kért elnézést sem a hazugságokért, sem a rendőri brutalitásért.