Orbán Viktor az oltásellenes kampányok visszavonására kérte a baloldalt

ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. április 26. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Június elejéig akár 7 700 000 embert is beolthatunk - minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az azonnali kérdések órájában hétfőn az Országgyűlésben. Szólt arról is, hogy ha halálról van szó, akkor kellő komolysággal kell beszélni, de a Jobbik frakcióvezetője nyegle és faragatlan módon beszél a halottakról. Mi a halottainknak megadjuk a végtisztességet, és a hozzátartozókat segítjük - tette hozzá. Orbán Viktor többször megismételte, hogy a baloldal oltásellenes, mert lebeszélte az embereket az oltásról, ezért emberéletek száradnak a lelkükön. A miniszterelnök arra kérte a baloldali képviselőket, hogy az elmúlt hónapokban folytatott oltásellenes kampányukat vonják vissza.
Vágólapra másolva!

Jakab Péter ismét botrányosan viselkedett, ezért Latorcai János levezető elnök rendreutasította a Jobbik elnökét.

Orbán Viktor elmondta: vasárnap 176 ember hunyt el, 1936 új fertőzöttet regisztráltak, 258 218 az aktív fertőzöttek száma, 5661 beteg van kórházban és 782 lélegeztetőgépen. 3 603 901 ember kapott már oltást és 1 665 067 személy mindkét dózist megkapta. Napokon belül elérjük a négymillió beoltottat, és június elején már 7 millió 700 ezer ember beoltására leszünk képesek.

mondta a miniszterelnök, aki szerint a Jobbik frakcióvezetője mégis faragatlan és nyegle módon beszél. – Mi ezt a beszédmódot visszautasítjuk. Együttérzünk a halottak hozzátartozóival, az országot pedig újraindítjuk, mert az élet élni akar – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor: Aki lebeszéli az embereket az oltásról, az viseli az oltást elutasítók haláláért a felelősséget. Az önök lelkén emberéletek száradnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Viszontválaszában Jakab Péter egy piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak, ezért a levezető elnök figyelmeztette a házszabály megsértése miatt.

Viszontválaszában

Orbán Viktor az EU adatait emelte ki, amelyek szerint az uniós átlag alatt, a középmezőnyben, hátulról a kilencedikek vagyunk a többlethalálozásban.

Hangsúlyozta: a baloldal igazságtalanul támadja a magyar egészségügyet, mert az képes ellátni betegeket szemben azzal, amit a baloldal állít. – Mi támogatjuk az ő munkájukat, azonban önök oltásellenesek – mondta a miniszterelnök, és kijelentette:

- mondta Orbán Viktor Jakab Péternek.

Orbán Viktor: A legfőbb cél az emberéletek megmentése

Orbán Viktor Vadai Ágnesnek (DK) azt mondta, hogy a válság kezdete óta minden napot azzal töltöttek, hogy a magyar emberek életét megmentsék.

„Ezzel párhuzamosan Önök folyamatosan gátolták a védekezést kamuhírekkel, álvideókkal és oltásellenességgel. Elismeréssel tartozunk az egészségügyben dolgozóknak, és nem vádaskodással" – mondta a kormányfő. „Visszautasítom az egészségügyben dolgozókat ért rágalmakat" – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden erőnket megfeszítve azon dolgozunk, hogy legyen elegendő vakcina, és azt a megfelelő helyre eljutassuk. „Háborús időket leszámítva nem kell egy országnak egy ilyen logisztikai műveletet végeznie. A halál és fertőzés ellen csak az oltás a megoldás. Önök oltásellenesek, miközben az egyik képviselőjük aláírta az orosz vakcina elleni petíciót, majd pedig beoltotta magát az orosz vakcinával. Ez sokat elmond Önökről" – válaszolta Szabó Tímeának a miniszterelnök, miután a Párbeszéd politikusa ismét a halálozási adatokkal összefüggésben tett fel kérdéseket.

A magyar egyetemek kapják a nemzeti vagyont

Orbán Viktor Schmuck Erzsébetnek (LMP) azt válaszolta, hogy a mezőhegyesi Ménesbirtokot az LMP szövetségesei privatizálták, míg a mostani kormány visszavásárolta. Ráadásul a Jövő Nemzedék Alapítvány földtulajdona nem fog átmenni magántulajdonba, mivel azt is az Önök szövetségesei privatizálták - tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a képviselőasszony folyamatosan téved.


Most pedig ezt betesszük a magyar egyetemekbe, ahol az jó helyen van - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: A baloldal a válság idején nem adott, hanem csak elvett Forrás: MTI/Kovács Tamás

A baloldal csak elvett a válság során

Orbán Viktor Szakács Lászlónak (MSZP) azt válaszolta, hogy a járvány alatt a kormány kétszer adott bértámogatást.

16 611 vállalkozás kapott 31 milliárd forintot. Később 76 milliárd forintot adtak a vállalkozások segítésére.

3100 milliárd forintos beruházási támogatást is kaptak a vállalkozások - tette hozzá. A kkv-k 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt kapnak, és ezt 3 évig nem kell törleszteni, az utóbbit 4 ezer vállalkozás igényelte. Orbán Viktor beszámolt arról, hogy májusban is kifizetik a bértámogatást, valamint eltörölték a teraszdíjat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Szakács László korábban megszavazta a 13. havi bér elvételét, a 13. havi nyugdíj elvételét, a gyes időtartamának csökkentését, a fizetős egészségügyet, a tandíjat, az ingatlanadót, és az IMF-hitel felvételét.

A szakszövetségek a felelősek

Orbán Viktor Steinmetz Ádám (Jobbik) kérdésére azt mondta, hogy ez a magyar parlament ülésterme, ezért érdemes komolyan felvetni egy témát.

Egyetlen sportág esetében sem visel felelősséget egyetlen parlamenti képviselő és miniszter sem

- tette hozzá. A sportági szakszövetségek viselik a felelősséget - mondta a kormányfő. Az olimpia után mindegyik sportági szakszövetséggel leülünk, és értékeljük az eredményeket, és annak függvényében kötünk új megállapodásokat - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy a fő kérdés, hogy a kormány a klubokkal vagy a szakszövetségekkel állapodik meg a pénzelosztásról. Az a döntés született, hogy a sportági szakszövetségekkel állapodtak meg - tette hozzá. A szakszövetségeké a döntés, hogyan osztják el a klubok között a pénzt, ezen a rendszeren nem kell változtatni - zárta szavait.