Terheléses támadás érte a védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert

Székesfehérvár, 2021. április 24. Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 24-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Támadás érte az oltási időpontfoglaló rendszert. Amint sikerül elhárítani a támadást és helyre áll az oldal, értesítik a lakosságot. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott az is: az AstraZeneca esetében módosították a második vakcina beadásának időpontját, aki szeretné, akár három héten belül is megkaphatja a második vakcinát.
Vágólapra másolva!

- mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatójának kezdetén.

Terheléses támadás érte az oltási regisztrációs honlapot Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Védettségi igazolvány

Mint elmondta, a jogszabályok értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek egyes szolgáltatások igénybevételénél felszólíthatók, hogy mutassák be igazolványukat. A 18 éven aluliaknak az életkorukat kell igazolniuk a megfelelő igazolvánnyal – tette hozzá.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek megnyílnak este 11 óráig a vendéglátóhelyek belső terei és a szállodák is.


A beoltottak magukkal vihetik 18 éven aluli gyerekeiket is. A védettséggel rendelkezők ezenkívül látogathatják a különböző kulturális és sporteseményeket, sporthelyszíneket is. Számukra a maszk viselése nem kötelező. A kijárási korlátozás kezdete éjfélre tolódik ki, így a boltokban este 11 óráig lehet vásárolni.

Ide lehet korlátozások nélkül utazni

Kiss Róbert elmondta, megjelent a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely előírja, hogy módosulnak az utazási feltételek a védettek tekintetében.

589 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

161 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 3111 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint 32 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Szombattól több szabály módosul Fotó: Csudai Sándor - Origo

Több százezer vakcina érkezett

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 913 550 fő, közülük 1 880 897 fő már a második oltását is megkapta – mondta Müller Cecília. A regisztráltak 78 százaléka már be van oltva. Minden oltóanyag biztonságos és hatékony.

„Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, amelyeket a kötelező vizsgálat után eljuttatnak az oltópontokra és a háziorvosi praxisokba. Jelenleg a Sinopharm, az AstraZeneca, és a Pfizer/BioNTech vakcinájára lehet időpontot foglalni – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Pénteken 324 ezer AstraZeneca-vakcina is érkezett. Ebből a szállítmányból már a jövő hétre lehet időpontot foglalni.

Bevizsgálták a Janssen-vakcinákat, 52 800 adagot. A vakcinát a szakemberek megfelelőnek tartották. Hamarosan ez is rendelkezésre fog állni. Tekintettel arra, hogy ez egyadagos vakcina, így az oltóbuszokon fognak ezzel oltani, hogy a buszoknak ne kelljen majd visszatérniük a településekre, és ezáltal is gyorsítsák az oltások beadását.

Módosítás

Müller Cecília azt is elmondta: Pénteken a Pfizer-vakcinával azért tudnak oltani, mert a 16-18 éves fiatalok számára félretett vakcinákat mégis feloldották, mivel úgy döntöttek, hogy a fiatalokat az érettségi után fogják beoltani.

Az AstraZeneca esetében módosították a második vakcina beadásának időpontját, aki szeretné, akár három héten belül is megkaphatja a második vakcinát. Az országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy

Módosítottak az AstraZeneca második adagjának beadási határidején Forrás: MTI/Balázs Attila

Azokat, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, eddig etikai okokból arra kérték, hogy megfertőződésük után legalább három hónap elteltével regisztráljanak oltásra. Azonban most már bárki, bármikor regisztrálhat, azonban regisztráció előtt érdemes konzultálni az oltóorvossal, háziorvossal.

A szakosított szociális intézmények vezetőit arra kéri Müller Cecília, hogy a jogszabályban előírtaknak megfelelően tegyék lehetővé a bentlakók számára, hogy látogatót fogadhassanak, vagy elhagyhassák az intézményt már a hétvégén.