Áltudományos írással támadja az oltást Soros blogja

Vágólapra másolva!
Ha ön 61 év alatti és beoltották, akkor ön miatt fognak meghalni az idősek, fedezte fel a Mandiner az áltudományos támadást Soros blogjának aloldalán. Az áltudományos blog cikke a KSH adatainak teljes félreértésén alapul. 
Vágólapra másolva!

A statisztikákkal való visszaélésekre és a számok manipulált értelmezésre hívja fel a figyelmet a Mandiner. A portál Soros blogjának egy aloldalán bukkant rá arra a rémhírre, amely ugyan a KSH hivatalos adataiból táplálkozik, de tudatosan félrevezető eredményre jut.

A baloldali lap azt írja, hogy mivel Magyarországon 2,5 millió 60 év feletti ember él, mindenki, aki ennél fiatalabb, és már beoltották, idős emberek halálát okozza majd. Soros lapjában azt fejtegetik, hogy mivel itthon nem kor szerint csökkenő sorrendben oltják be a lakosságot, ennek sok haláleset lehet a következménye, és hogy a gazdaság újraindítása is késhet. Vagyis hogy a fiatalabbak elveszik a vakcinát az idősebbektől.

A Mandiner leszögezi: a következtetések nem állják ki a szakmaiság próbáját. Ugyanis az oltást a demokratikusan kormányzott világban sehol nem tették, nem is tehették kötelezővé, az idősek jelentős része pedig nem regisztrált, így nehezen vehették el előlük a vakcinát a fiatalabb regisztráltak.

A Mandiner emlékeztet arra is, hogy sehol a világon nem vették előrébb az időseket az egészségügyben dolgozóknál, egyszerűen azért, mert ha az egészségügy – amely mindenhol túlterhelt most – összeomlik, összehasonlíthatatlanul több, amúgy megmenthető ember halna meg. De nem csak a több mint százezer orvos és ápoló nélkül állna meg az élet: a közszolgáltatásokat fenntartók nélkül például nem működnének a közművek, áram nélkül pedig az az 1407 lélegeztetőgép sem működne, amennyinek sajnos üzemelnie kell most - írja a Mandiner.

Ami szintén kimaradt a Soros-blog cikkéből: az oltást kérő és visszautasító személyek számának alakulása teljesen eltér az egyes praxisokban, és ezért lehet, hogy egyes helyeken hatvanasokat oltanak, máshol pedig már a harmincasokat.

Az említett korosztályok átoltottságának tekintetében egyébként Magyarország kimagaslóan jól áll: a nyolcvan felettiek oltásában hazánk kicsivel az átlag felett áll Európában (25 államból 12., zömmel kisebb lakosságú, nyugati államok előzik), a 70-79 és a 60-69 közötti korosztályban Európa-első, az 50-59 korosztályban Európa-második, írja a Mandiner.