A háziorvosoknak is nagy a szerepe a kiemelkedő magyar oltási adatokban

oltás, koronavírus, oltóanyag, orvosi rendelő
Szolnok, 2021. március 24. Szénási Szilvia háziorvos beolt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával egy nőt szolnoki rendelőjében 2021. március 24-én. MTI/Mészáros János
Vágólapra másolva!
Megbeszélést folytatott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Békássy Szabolccsal, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvossal. A miniszter folyamatosan figyelemmel kíséri a háziorvosok tevékenységét, így hétfőn elsősorban az oltások beadásáról, továbbá az alapellátás átalakításának helyzetéről történt egyeztetés - írja sajtóközleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Vágólapra másolva!

A magyar oltási program egész Európában kiemelkedő, a magyar lakosság átoltottsága duplája az uniós átlagnak, és ebben a háziorvosoknak is nagy szerepe van. Több mint 5 ezer háziorvosi praxisban oltják hétről hétre a regisztráltakat. Kásler Miklós megállapította, hogy a csoportpraxisok és egyéni praxisok működése és további kialakítása rendben zajlik, és az azokhoz szükséges műszer- és eszközigény felmérése is folyamatos.

A megbeszélés kiterjedt arra is, hogy kérje az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos a családi orvosokat, hogy

vegyék fel a kapcsolatot azokkal az idős betegekkel is, akik eddig nem regisztráltak az oltásra, és biztassák őket a regisztrációra.

Szénási Szilvia háziorvos beolt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával egy nőt szolnoki rendelőjében 2021. március 24-én Forrás: MTI/Mészáros János

Miután a regisztrált idősek 90%-a már megkapta az oltást, a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, természetesen az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek elsőbbséget adva. Ehhez maguk a háziorvosi kollegiális vezetők dolgozták ki a szakmai ajánlást.

Jelen helyzetben az oltások beadása elsődleges megelőzési és védekezési eszköz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - írják a közleményben.