117 milliárdot eltüntettek Karácsony Gergelyék a főváros költségvetéséből, az ÁSZ vizsgálatot indíthat

Vágólapra másolva!
A főváros baloldali vezetése alig több mint egy év alatt száztizenhétmilliárd forintnyi vagyont lapátolt ki az önkormányzat költségvetéséből, miközben semmilyen fejlesztés nem történt - hozta nyilvánosságra a számokat Volner János, aki egyúttal arra kérte az Állami Számvevőszéket, hogy indítson vizsgálatot a vagyonvesztés okának kiderítésére. Bagdy Gábor, korábbi gazdasági főpolgármester-helyettes szerint Karácsony Gergelyék szép lassan felélik a Tarlós István-féle városvezetés által felhalmozott tartalékokat. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a Volner Párt elnöke sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a fővárosnak

  • 2019. október 17-én még 160 milliárd forintnyi vagyona volt állampapírban,
  • 2021. február 22-én viszont már csak 43 milliárd forint volt ez az összeg, ami azt jelenti, hogy
  • alig másfél év alatt eltűnt 117 milliárd forint.

"Ha levonjuk ebből az összegből azt a 31 milliárd forintot, amennyivel 2019-hez képest 2020-ban kevesebb iparűzési adó folyt be a főváros költségvetésébe, akkor is több mint nyolcvanmilliárd forint a vagyonvesztés mértéke" - folytatta okfejtését a politikus.

Külön kiemelte, hogy az említett időszakban semmilyen fejlesztés nem valósult meg a főváros büdzséjéből, és már tavaly februárban, amikor pedig még nyoma sem volt a válságnak, 82 milliárd forint állampapírvagyon felhasználásával tervezte a főváros vezetése a költségvetést. Volner János éppen ezért

arra kérte az Állami Számvevőszéket, hogy indítson vizsgálatot a vagyonvesztés okának kiderítésére.

Karácsony és Gyurcsányné Forrás: Facebook

A Magyar Nemzet megkérdezte az ügy kapcsán Bagdy Gábor egykori gazdasági főpolgármester-helyettest, aki válaszában kiemelte, hogy

Kifogásolta, hogy míg az Országgyűlés jelenleg is ülésezik, a Fővárosi Közgyűlés helyett Karácsony Gergely saját hatáskörben dönt a büdzséről és a források átcsoportosításáról. "Ám a baloldali városvezetésnek hamarosan beszámolót kell készítenie a múlt évről, amelyből kiderül, hogy mire folyhatott el ilyen jelentős összeg a tartalékokból" - tette hozzá.

Bagdy Gábor azt is a főváros és a budapestiek érdeke elleni eljárásmódnak nevezte, hogy Karácsonyék a Demszky-éra azon gyakorlatához tértek vissza, hogy a főváros vezetése állandóan harcban állt a mindenkori kormánnyal, folyamatosan panaszkodott, ami nem volt túl előremutató Budapest számára. "Ezzel szemben Tarlós István közel tízéves hivatali ideje alatt kiépítettük a kormányzattal a hatékony együttműködés intézményi hátterét" - mutatott rá az egykori főpolgármester-helyettes.