Hova tűnt Botka László, miután a koronavírusos Gyurcsánynéval találkozott?

Vágólapra másolva!
Eltűnt Botka László, miután kiderült, hogy az őt meglátogató Gyurcsányné koronavírusos: a szegedi polgármester egyáltalán nem számol be az állapotáról, arról, hogy őt is megfertőzte-e a DK uniós képviselője, vagy hogy karanténban van-e - ha pedig nincs, azért nincs, mert már (titokban) megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Az ATV, ahol Gyurcsány Ferenc felesége a betegség lappangási ideje alatt vendég volt, megerősítette, hogy több munkatársuk is beteg lett a következő napokban. Hozzátették: azt lehetetlen pontosan megmondani, hogy ki fertőzte meg őket. Mint arról beszámoltunk, a politikus kampánykörútján a járványügyi előírásokkal szembemenve több alkalommal sem viselt maszkot, ami a jelenlegi vírushelyzetben súlyos felelőtlenségnek számít.
Vágólapra másolva!

Tegnap beszámoltunk arról, hogy a baloldali politikusok titkolják, tettek-e járványügyi intézkedéseket, miután találkoztak a koronavírusos Gyurcsánynéval. Mint ismert, a DK uniós képviselője úgy járta az országot a március első napján kezdődő kampánykörútján, hogy a járványügyi előírásokat figyelmen kívül hagyva többször sem viselt maszkot.

Így pedig minden esély megvan arra, hogy megfertőzte azokat a politikusokat, akikkel együtt mutatkozott. Bár közülük néhányan jelezték, hogy később tesztelték magukat, vagy karanténba vonultak, de bőven akadtak olyanok, akik semmi hírt nem adtak magukról. Botka Lászlóról, Szeged baloldali polgármesteréről például semmit nem lehet tudni, pedig március elsején a városházán fogadta Gyurcsány Ferenc feleségét, ahol maszk nélkül beszélgettek.

Három puszi Szegeden

A Szeged Ma friss cikkében arra utal, hogy Botka és Gyurcsányné, a "mozgalomban" megszokott módon, három puszival köszöntötte egymást. Mint ismert, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin rendszeresen elhangzik, hogy most kerülni kell a hagyományos köszönési formákat, így a puszikat, az ölelést és a kézfogást, hiszen ezek elősegítik a vírus terjedését. A szegedi portál írásában arra utalt, hogy

a baloldali politikusok ezt a járványügyi ajánlást sem vehették figyelembe, amikor három puszival köszönthették egymást.

"A DK-ban különösen, de más baloldali pártokban is szokás, hogy a felek (különösen, ha az egyikük nő) három puszival köszöntik egymást" - írták, hozzátéve, hogy a jelenlegi vírushelyzetben ez több, mint veszélyes.

A városháza az Origo kérdésére sem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni, hogy Gyurcsányné vagy Botka valóban puszizkodva köszöntötték-e egymást. Ugyanakkor forrásunk szintén azt állítja, hogy a baloldali mozgalmi köszöntésre került sor az egyeztetés előtt.

Gyurcsányné és Botka László maszk nélkül egyeztetett Forrás: Facebook/Botka László

A találkozón a Gyurcsányné-Botka pároson kívül Fodor Antal és Binszki József DK-s szegedi képviselők is részt vettek, azaz a volt szocialista, jelenleg párton kívüli polgármester három DK-s politikussal egyeztetett. Ahogy a Binszki oldalán közzétett képen látható,

a négy baloldali politikus közül egyik sem viselt maszkot a beszélgetés során.

Gyurcsány Ferenc feleségének megbetegedése után Binszki és Fodor is azt írta, hogy negatív tesztet produkált. Egyvalaki a résztvevők közül azonban adós maradt ezzel: Botka László.

"Az eredményes megbeszélés kulcsa a jó hangulat" Forrás: Facebook/Binszki József

Nem ad információt

Pedig esetében ez különösen indokolt lenne, hiszen a Szeged Ma információi szerint kabinetfőnöke, Kalmár Gábor elkapta a vírust. A városháza hivatalosan nem erősítette meg a portál értesüléseit, pénteki levelüket még csak nem is kommentálták.

Magyarán az egyeztetés résztvevői közül egyedül Botka László állapotáról nem lehet semmit tudni. Ahogy a Szeged Ma, az Origo is megpróbálta elérni a baloldali polgármestert: tegnap azzal kerestük meg, hogy karanténba vonult-e, miután kiderült Gyurcsányné megbetegedése, illetve tett-e bármilyen járványügyi lépést a történtek után. A volt MSZP-s városvezető azonban nem reagált levelünkre, ami további kérdéseket vetett fel.

Főleg, hogy a találkozó óta sehol sem kommentálta a történteket, így sem közösségi oldalán, sem a szegedi önkormányzat Facebook-oldalán és honlapján, sem a sajtóban. Ezzel szemben kedden és szerdán is megjelent egy-egy Botka-interjú az önkormányzat hivatalos honlapján, a Szeged.hu-n. A baloldali politikus ezekben elsősorban az általa vezetett dél-alföldi város költségvetési problémáiról beszélt, és egy szóval sem tért ki a Gyurcsánynéval való találkozójára, és annak utóéletére. Így azt sem tudni, mikor készült az interjú. Így ismét megkerestük a polgármestert, újabb konkrét kérdésekkel.

Januárban Márki-Zay Péterrel egyeztetett maszk nélkül Botka László Forrás: Origo

Azt szerettük volna megtudni, hogy igazak-e a három pusziról szóló sajtóértesülések, tekintve, hogy mi is így értesültünk városházi forrásunktól. Mivel nem kaptunk rá választ, így ismét megkérdeztük: tett-e bármiféle járványügyi óvintézkedést, miután kiderült, hogy tárgyalópartnere koronavírusos. Végül arra a Szegeden elterjedt hírre is rákérdeztünk, hogy azért nem ad magáról életjelet, és azért nem ment karanténba és végeztetett magán tesztet, mert már titokban megkapta az oltást.

Az elmúlt időszakban több baloldali politikus is lebukott soron kívüli oltásával. Mint ismert, Hiesz György gyöngyösi és László Imre újbudai polgármester, valamint Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos is az oltási tervet kicselezve adatta be magának a vakcinát.

Cikkünk megjelenéséig a szegedi polgármester nem válaszolt, amint ezt megteszi, frissítjük cikkünket.

TV-stúdiókban is maszk nélkül járt

Gyurcsányné a szegedi tárgyalás után elment a helyi televízióba is, ahol szintén maszk nélkül kampányolt. Az önkormányzat hivatalos honlapján közzétett beszámolóban azzal dicsekedtek, hogy minden kérdést megválaszolt, arra viszont nem tértek ki, hogy a járványügyi előírásokat ezúttal sem tartotta be - jól láthatóan másfél méternél kisebb távolságban voltak egymással a riporterrel. Ez esetben pedig felmerül a kérdés:

vajon Gyurcsányné az adás előtt mennyit mászkált maszk nélkül, és kivel, kikkel találkozott a televízió stúdiójában?

A Szeged Televízióban is népszerűsítette magát Forrás: Szeged.hu

Kampánykörútja alatt nem ez volt az egyetlen nyilvános szereplése, az ATV stúdiójába is ellátogatott, mégpedig két nappal azelőtt, hogy bejelentette megbetegedését - vagyis ekkor már fertőzött volt, és a lappangási időszakban volt. Tudományos adatok szerint a beteg két nappal a tünetek megjelenése előtt a legfertőzőbb, vagyis az ATV munkatársai kifejezetten veszélyben voltak. Emlékezetes, a stúdióban még azzal védekezett a felelőtlenségét firtató kérdésekre, hogy "nagyon vigyázunk, tehát tényleg folyamatosan maszk van rajtunk, folyamatosan kezet fertőtlenítünk, igyekszünk távolságot tartani". Ehhez képest az ATV több alkalmazottja is elkapta a koronavírust a Gyurcsányéval készített interjú után.

Ez az után derült ki, hogy szerdán megkérdeztük a televíziót, volt-e olyan stábtagjuk, aki a politikus látogatása után koronavírussal megbetegedett, ha igen, akkor összesen hányan.

Válaszukban azt írták, hogy "a harmadik hullám az ATV dolgozóit se kíméli, de folyamatos tesztelésekkel és óvintézkedésekkel igyekszünk biztosítani a biztonságos működést".

Majd hozzátették: "az említett interjú előtt és után is betegedtek meg kollégák", ugyanakkor hozzátették, "azt, hogy pontosan ki fertőz meg kit, gyakorlatilag lehetetlen kideríteni."

Másik kérdésünkre pedig úgy reagáltak, hogy "egy vendég átlagosan 3-4 kollégával kerül fizikai közelségbe". Kiemelték egyúttal, hogy "az ATV-n belül minden kolléga maszkot visel, azt a műsorvezetők is csak az élő adás idejére veszik le".

Vagyis a televíziósok betartották a járványügyi szabályokat, Gyurcsányné azonban - több felvétel tanúsága szerint - sehol sem. Továbbra is kérdés: hány embert fertőzött meg?