Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rendőröknek álcázták magukat az unokázós csalók, így csaltak ki 3 millió forintot egy salgótarjáni férfitól

Még keresik a csaló páros további károsultjait
Vágólapra másolva!
A Nógrád megyei nyomozók egy 67 éves férfit és egy 52 éves nőt vettek őrizetbe, akik több embertől csaltak ki, illetve kíséreltek meg kicsalni készpénzt Nógrád és Heves megyében. A bíróság elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását.
Vágólapra másolva!

A rendőrség ügyeletére 2021. február 10-én 15 óra 17 perckor érkezett bejelentés, miszerint egy salgótarjáni idős férfitől ismeretlen személyek hárommillió forint készpénzt csaltak ki.

Külföldi telefonszámról felhívták a sértettet, és közölték vele, hogy hozzátartozóját baleset érte, és többmillió forint készpénzre van szüksége. A hívó azt is közölte, hogy a pénzt a rendőr-főkapitányság munkatársai veszik át. A tévedésbe ejtett férfi ezt követően a lakcímére érkező, magukat rendőrnek kiadó embereknek átadta a kért összeget.

Az ismeretlen személyek hasonló módszerrel próbáltak kicsalni készpénzt Nógrád és Heves megyében, elsősorban Salgótarjánban és Gyöngyösön élő idősektől is.

Még keresik a csaló páros további károsultjait Forrás: police.hu

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság munkatársai beazonosították és országos koordináció keretében a 2021. március 26-án Pásztó belterületén elfogták a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 67 éves és 52 éves szlovák állampolgárokat. A gyanúsítottak a jellemzően külföldi telefonszámról felhívott sértettektől készpénzt, ékszereket és más anyagi javakat csaltak ki, illetve kíséreltek meg kicsalni.

A rendőr-főkapitányság épületébe előállított szlovák állampolgárokat a nyomozók többrendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatásukat. A rendőrök tovább vizsgáljk, hogy a páros kiket károsíthatott még meg.

Így ismerheti fel az unokázós csalást

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

- Járjon utána, hogy valóban baj van-e: Tegye le a telefont, majd hívja vissza a hozzátartozóját!
- Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?"
- Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
- Hivatalos személy nem kér pénzt, se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
- Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
- Ne adja meg adatait ismeretleneknek!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről