Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mit tegyünk, ha megkaptuk az értesítést az oltásról?

oltás, Békés megye
Békéscsaba, 2021. március 7. Somogyi Nóra ápoló beolt egy idős férfit a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának oltópontján Békéscsabán 2021. március 7-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Minden légúti megbetegedés esetén érdemes felhívni a háziorvost - mondta Jelinek Benjámin háziorvos az Origónak. A koronavírus-fertőzés jellemző tünetei a köhögés, izomfájdalom, hőemelkedés vagy lázas megbetegedés, esetleg ízlés- és szaglászavar lehetnek. Ha ezek jelentkeznek, érdemes telefonon felkeresni a háziorvost, valamint akkor is, ha igazolt koronavírus-fertőzöttel került valaki kapcsolatba és bármilyen panasza jelentkezett.
Vágólapra másolva!

A szakember arra biztat mindenkit, hogy akkor is nyugodtan hívják a háziorvost, ha bárki bizonytalan az egészségügyi állapotával kapcsolatban, vagy tanácsot szeretne kérni. Amennyiben a tünetek enyhék vagy közepesek, a betegek otthon gyógyulhatnak.

Jelinek Benjámin szerint az első és legfontosabb lépés a karantén, vagyis aki fertőzött, az ne érintkezzen másokkal, a lakást ne hagyja el.

Ha többen laknak egy háztartásban, akkor is érdemes a lehető leginkább elkülöníteni az egészséges embereket a fertőzöttől, de természetesen a szoros kontaktokra ebben az esetben is vonatkoznak a járványügyi szabályok.

Jelinek Benjámin Fotó: Talán Csaba

A háziorvos - azokban az esetekben, amikor nincs szükség kórházi ellátásra - javasolhat láz- és fájdalomcsillapítót, ami javítja a páciens közérzetét. Törekedni kell a megfelelő folyadékbevitelre is. Most már lehetőség van a favipiravir nevű gyógyszer használatára is.

Amennyiben a háziorvos indokoltnak tartja, elrendelhet favipiraviros kezelést. Amennyiben ebbe a beteg beleegyezik, alá kell írnia egy erről szóló nyilatkozatot, amit el kell juttatnia kezelőorvosához.

A háziorvos azt tanácsolja, hogy mindenkinél legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer, például paracetamol tartalmú készítmények.

Jelinek Benjámin szerint a vitaminok önmagukban nem védenek meg a megbetegedéstől, de az immunrendszer működésében fontos szerepet játszanak, és vannak olyan állapotok, amikor kimondottan javasolt lehet a szedésük, például a D-vitaminé a téli hónapokban, amikor az emberek jelentős részénél a kevés napsütés miatt hiány alakulhat ki belőle.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Amennyiben a kezelőorvos vagy a beteg úgy érzi, hogy kórházi kezelés szükséges az állapotának romlása miatt, akkor a mentőket kell értesíteni, akik megvizsgálják és eldöntik, hogy kórházba kell-e szállítani.

Jelinek Benjámin adott néhány tanácsot azoknak is, akik az oltásra készülnek, vagy akik éppen most kapták meg a vakcinát. A legfontosabb, hogy csak az menjen oltásra, aki egészséges, vagyis aki bármilyen tünetet észlel magán, az értesítse a háziorvosát, és ne menjen el, hiszen másokat is megfertőzhet és a vakcinát sem kapja meg. Ez azokra is vonatkozik, akik járványügyi megfigyelés alatt vannak, vagy fertőzöttel kerültek szoros kontaktusba.

A háziorvos kiemelte, hogy mindenképpen fontos a megbeszélt időpontra érkezni, sőt, senki ne érkezzen korábban, mert az a várakozók feltorlódásához, tumultushoz vezethet.

Folyadékot érdemes magunkkal vinni, aki cukorbeteg vagy gyakran megéhezik, élelmiszert is csomagolhat. Praktikus ilyenkor szendvicset és gyümölcsöket vinni, mivel ezek kis helyen is elférnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről