Ezek a panaszok jelentkezhetnek a koronavírusból felgyógyultaknál

KÁSLER Miklós
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.
Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinálásával elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja. A protokoll több ország jó gyakorlatait veszi alapul, a magyarországi viszonyokhoz adaptált formában – jelentett be Kásler Miklós a közösségi oldalán szombaton közzétett videójában. Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy az Országos intézetek több neves szakemberének bevonásával elkészített kezelésrend komoly segítséget jelent mind a betegek, mind az orvosok számára.
Vágólapra másolva!

A protokoll elkészítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi megbetegedések után közel 40 százalékban jelentkeznek panaszok és tünetek – mondta a miniszter. Hozzátette:

A miniszter a videóban hangsúlyozta, hogy a protokoll hatékony segítséget nyújt a kórházi orvosok számára, közérthető módon segíti a kórházak dolgozóit a fertőző betegek ellátására való felkészülésében és gyakorlatában.

– Bemutatja, hogy mit kell tenni a fertőzésre gyanús személyeknek, ha megbetegedés tüneteit észlelik magukon, és hova fordulhatnak az egészségügyi ellátórendszeren belül – mutatott rá a tárcavezető.

Post Covid rehabilitációs osztályokat is kialakítanak majd

A protokollal kapcsolatban kiemelte, hogy magába foglalja a prognózis és kezelés alapelveit, kitér a képalkotó vizsgálatok alkalmazására, a mintavételi eljárásokra, valamint a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézmények elérhetőségére is.

– A nemzetközi ajánlások figyelembevételével bemutatja többek között az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet, betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait – közölte.

Az eljárásrend jövőjével kapcsolatban elmondta:

a Minisztérium Post Covid-19 ambulancia felállítását tervezi

az Országos intézetekben, az egyetemek klinikai központjaiban és a megyei kórházakban.

– A járvány csökkenése, majd megszűnése idején lesz lehetőség arra is, hogy Post Covid rehabilitációs osztályokat is kialakítsunk – zárta üzenetét a miniszter.