Demszky Gábor korábban börtönben ült volt tanácsadója pénzelheti a régi indexesek blogját

Papp Gábor; Mesterházy Ernő SZEMÉLY Foglalkozás ügyvéd
Budapest, 2010. február 5. Mesterházy Ernő városházi főtanácsadó (j) és ügyvédje Papp Gábor várakozik a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére döntenek előzetes letartóztatásáról. A bíróság dönt Regőczi Miklós, a BKV volt vezérigazgató-helyettese, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető és Fuzik Zsolt volt informatikai igazgató előzetes letartóztatásáról is. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Pesti TV – A Riporter című műsora több forrásból is úgy értesült, hogy Mesterházy Ernő, Demszky Gábor volt főpolgármester börtönt is megjárt tanácsadója, illetve Jaksity György egykori miniszterelnök-jelölt, üzletember pénzelhetik a régi indexesek blogját.  A blogot egy közbeiktatott cégen keresztül finanszírozzák, aminek nincs értelme - kivéve, ha el akarják titkolni az (esetleg külföldi) adományozókat. A televízió ennek járt utána vasárnap esti adásában – hívja fel rá a figyelmet a PestiSrácok a műsor összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

A távozó indexesek a nyáron rekordidő alatt „összedobtak" egy új baloldali blogot. Külön érdekesség, hogy a július 24-én felmondott újságírók új cégének, a Van Másik Kft.-nek megalakítására a papírokat már július 31-én kora reggel be is adták a cégbírósághoz. Vagyis egy hét alatt lefektették az új cég alapjait, ami médiavállalkozások esetében meglehetősen gyorsnak tekinthető. Valójában inkább az történhetett, hogy a terv már a felmondások előtt kész volt. Gyanús az is, hogy a vállalkozás megalapításához 3 millió forintos alaptőkét biztosított Kárpáti Márton, amelyet készpénzben fizetett be a cég házipénztárába.

A régi indexesek új blogja egyébként azt állítja magáról, hogy csak az olvasók mikroadományaiból tartja fenn magát. A Pesti Srácok azonban emlékeztet:

egy ilyen jellegű, több mint 80 alkalmazottal rendelkező orgánum havi fenntartási költsége 80 és 100 millió forint között van, ezenkívül pedig még nyereséget is kellene termeljen, máskülönben nem éri meg működtetni.

Mesterházy Ernő is pénzelheti a baloldali blogot

Baloldali üzleti körökben azt a hivatalosan meg nem erősített információt rebesgetik, hogy a blog mögött nagytőkével rendelkező üzletemberek állhatnak. Az egyik mecénás ezen infók szerint Mesterházy Ernő lehet - írja a Pesti Srácok.

Mesterházy Ernő neve onnan lehet ismerős sokak számára, hogy a Demszky Gábor (SZDSZ) vezette főváros idején a főpolgármester tanácsadója is volt, majd a BKV több vezetőjével, illetve Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettessel együtt vették őrizetbe.

Az ügyészség a BKV-üggyel kapcsolatban felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsította Mesterházyt.

Mesterházy Ernő városházi főtanácsadó és ügyvédje, Papp Gábor várakozik a Budai Központi Kerületi Bíróságon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Miközben Demszky egykori tanácsadója börtönben volt, 2010 májusában 163 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is meggyanúsították.

Mesterházy Ernő mindig is kiváló MSZP-s és SZDSZ-es kapcsolatokkal rendelkezett.

Az indonéz szál

A Riporter Mesterházy Ernőt telefonon próbálta elérni, az üzletember nem vette fel, ugyanakkor a többszöri próbálkozások után véletlenül érkezett egy visszahívás, amelyet Indonéziából indítottak.

A Privátkopó 2014-es információi szerint

Demszky Gábor volt főtanácsadója öt önálló, minden igényt kielégítő luxusvillából álló pihenőkomplexum tulajdonosa Indonéziában, a villapark Bali szigetén található.

A bűnügyi portál több forrása megerősítette, hogy a Hagyó-per másodrendű vádlottja Lombok szigetén és a Gili-szigeteken is ingatlanokat vásárolt, azzal a céllal, hogy a földterületeken üdülőparkokat létesítsen, szóval könnyen elképzelhető, hogy

Mesterházy Ernő jelenleg is Balin van.

Mindenesetre a támogatásról szóló információ nem nyert bizonyítást, de azt nem is cáfolták, marad a találgatás.

Jaksity György szerepe

A Riporter információi szerint a másik támogató Jaksity György lehet. A tőzsdei befektető kiváló baloldali politikai kapcsolatokkal rendelkezik.

2009-ben az MSZP és az SZDSZ háza táján még az is felvetődött, hogy ő lenne a legalkalmasabb miniszterelnök Gyurcsány Ferenc után...

Jaksity György Fotó: Polyák Attila - Origo

Jaksity végül nem vállalta el a pozíciót, és Bajnai Gordon lett a befutó. A közgazdász a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója és ügyvezető igazgatója. Jaksityot a cége sajtóosztályán keresztül tudta megkérdezni A Riporter az esetleges támogatásról. Ez a válasz érkezett: Társaságunk kiterjedt társadalmi felelősségvállalási tevékenységet folytat, melyről bővebb információt a honlapunkon, valamint az éves jelentésünkben talál, de a tulajdonosok egyéni támogatási preferenciáiról nem áll módunkban információval szolgálni.

Jaksity esetében fontos azt is megjegyezni, hogy a pénzügyi szakember már szerzőként is feltűnt a régi indexesek blogján, amikor a „szegény gazdagokról" értekezett a lapban.

Kik lehetnek azok a titokzatos adományozók?

A blog tulajdonosa a Van Másik Kft., amely Kárpáti Márton tulajdona. A Riporter személyesen kereste fel, nekik azt mondta, nincs tudomásuk arról, hogy kik támogatják őket, ez azonban azért nem lehetséges, hiszen

a saját honlapjukon hívják fel a figyelmet, hogy a „támogatás-nyújtással" kapcsolatban milyen adatokat kezelnek, amelyek a vezeték- és keresztnév, vagy becenév, e-mail-cím, támogatási összeg a teljesítési időponttal, egyedi banki átutalás esetén a forrásszámla száma.

Kárpáti egyébként nem is olyan rég létrehozott egy újabb céget, amely a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. nevet viseli.

A baloldali blogot tehát lényegében egy közbeiktatott cégen keresztül finanszírozzák, hogy erre pontosan miért van szükség, az nem teljesen derült ki. Szintén levélben válaszolt A Riporter kérdéseire Munk Veronika főszerkesztő is: Bárki is támogat bennünket, az újság készítésébe, tartalmába nincs, és nem is lehet semmilyen beleszólása, azonban mivel sem az alkalmi, sem a rendszeres, sem a kis összegű, sem a nagy összegű támogatóink kilétéről nincs kimutatásunk, így nem tudom, hogy a kérdésben említett emberek támogatják-e a Telexet, vagy sem.

Érdekes – talán ez a legfinomabb jelző, amivel le lehet írni azt, hogy senki nem tudja, hogy kik támogatják a portált. Mindenesetre

baloldali üzletemberek ritkán finanszíroznak médiavállalkozásokat céltalanul.

A Pesti TV műsorának a Telex finanszírozására vonatkozó része alább tekinthető meg teljes egészében.