Nem szabadulhat az USA-ban elfogott csaló

Vágólapra másolva!
Az ügyészség a letartóztatásának meghosszabbítását javasolta annak az USA-ban elfogott férfinak, aki ellen 2019-ben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, és egyéb bűncselekmények miatt emeltek vádat.
Vágólapra másolva!

A férfi, akivel szemben nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, és akit időközben az USA-ban elfogtak,

2015 óta fiktív számlákat kiállító, kiterjedt, nemzetközi szintű bűnszervezetet hozott létre és irányított, amelynek része volt a többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat.

A számlakiállító cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, illetve angol volt, akik valójában sosem végeztek ügyvezetői tevékenységet, a cégeket és azok könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította. A bűnszervezet vezetője különböző cégek ügyvezetőjeként

a csalásból származó pénzt a Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, illevte az Egyesült Királyságban létrehozott cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott a magyarországi céghez.

A bűnszervezet tagjai a bűncselekmény elkövetésével a magyar államnak több, mint 2 milliárd forintos kárt okoztak.

Az USA-ban elfogott férfit, a bűnszervezet vezetőjét Magyarországra szállították. Az ügyészség javasolta a letartóztatása elrendelését, melyet a bíró 2019. december 16-án elrendelt.

Az ügyészség újabb meghosszabbítást javasolt a bizonyítást veszélyeztetése, illetve a bűnismétls elkerülése miatt.

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és a férfi letartóztatását két hónappal meghosszabbította.